5 Tahıl Pişirme Yöntemi ve Kullanımı

5 Tahıl Pişirme Yöntemi ve Kullanımı

5 Tahıl Pişirme Yöntemi

Her gün yeni bir tahıl çeşidi ile karşılıyoruz veya günümüzde kullandığımız tahılların farklı pişirme yöntemleri olduğunu görüyoruz. Tahıllar Pişirilme yöntemlerine göre lezzet kazanan veya kaybeden tahılları hazırlarken dikkat edilmesi gereken konu su miktarıdır. Sizin için seçtiğimiz 5 popüler tahılın doğru pişirme yönteminden bahsedeceğiz.

diyet

Buğday

Buğday tüm dünyada en çok kullanılan tahıllardan biridir ve ilk sırada yer alır. Kullanım alanı çok geniş olan buğday özellikle ekmek yapımında kullanılmaktadır. Buğdayın işlenmesi ile oluşan yan ürünler de hayatımızda yer alır. İşlenmiş ürünler kan dolaşımına daha hızlı karıştığından kan şekerini yükseltir, hormon dengesini bozar ve insülin direnci ile diyabete sebep olur. Bu yüzden buğdayın işlenmemiş halinin tüketilmesi önerilmektedir.

1 su bardağı buğday için 3 su bardağı su kullanılır. Kısık ateşte 30-45 dakika arası istenilen diriliğe ulaşana kadar pişirilir veya 90 dakika kısık ateşte pişirilerek iyice erimesine izin verilir. Salatalarda, pilav olarak veya yöresel bir lezzet olan keşkek tarifinde kullanılabilir.

Kahverengi Pirinç

Ülkemizde var olan ancak yeni yeni kullanılan kahverengi pirinç, beyaz pirinç yerine tercih edilmektedir. Kahverengi pirinç glisemik indeksi beyaz pirinçten daha düşük olduğu için kan şekerini dengelemede yardımcıdır ve diyet listelerinde yer alır. Lezzet ve görüntü açısından beyaz pirince alternatif değildir. Pilav yapılmaya ve yemeklere eklenmeye uygundur.

Vitamin, mineral ve lif açısından beyaz pirinçten daha zengindir.1 su bardağı kahverengi pirinç için 2 su bardağı su kullanılır. Su tamamen pirinci kapatana kadar eklenir ve ocak kısık ateşte olmalıdır.  30 dakika kısık ateşte pişirildikten sonra ocak kapatılmalıdır ve 10-15 dakika kadar dinlendirilmelidir.

Yulaf

Yulaf, buğdaygiller ailesinden bir bitkidir. Buğday gibi gluten içerdiğinden glutensiz beslenmesi gerekenlere önerilmemektedir. Yulaf bir çok tarifte yer almaktadır. Sıvıyı emme kapasitesi yüksek olduğundan un görevi görmektedir. Yulaf hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilmektedir.

1 su bardağı yulaf için 2 su bardağı su kullanılır. Yulaf su ile tamamen kapatılır ve kısık ateşte 10-20 dakika arası dilenen dirilikte pişirilir. Pişirirken sıklıkla karıştırılmalıdır.Yulafa meyve ekleyerek kahvaltı öğününde veya muhallebi olarak kullanılıp tatlı yerine tercih edilebilir.

Kinoa

Kinoa, glutensiz olması sebebiyle sıklıkla önerilen çok iyi bir bulgur alternatifidir. Özellikle çölyak hastaları buğdayın içeriğindeki glutenden dolayı bu ürünlerin hiçbirini tüketememektedir. Yulaf, bulgur, yarma da gluten içeren buğday ürünleridir. Kinoa, hamur işlerinde, tatlılarda, ana yemeklerde, yan yemeklerde, salatalarda kendine yer bulmaktadır.

1 su bardağı kinoa için 2 su bardağı su kullanılır. Kinoanın haşlanmadan önce iyice yıkanması gerekir. Ardından iyice suyu süzülür ve üzerini kapatacak şekilde 2 su bardağı su eklenir. Kısık ateşte 20 dakika pişirildiğinde hazır olur.
İçerisine sebze katarak ve pilav yapılabilir, kısır için bulgur olarak kullanılabilir. Ana yemek önerimiz pesto soslu kinoa dolgulu domates tarifi.

Yabani Pirinç (Hint Pirinci)

Yabani pirincin en önemli özelliği kabuklu olmasıdır. Kalorisi düşük, besin değeri çok yüksektir. Kahverengi pirinç ve beyaz pirince göre iki kat daha fazla protein içermektedir. Glutensiz olduğundan çok sık tercih edilebilir. Diyabet ile kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

1 su bardağı yabani pirinç için 4 su bardağı su kullanılmalıdır. Yabani pirinç tamamen su ile kapatılır ve kısık ateşte 45-60 dakika kadar pişirilir. Pirinçlerin kabuğundan ayrıldığı görülür. Pirinçler kevgir yardımıyla posasından ayrıldığında hazır olacaktır.Pilav olarak veya salatalara eklenerek tüketilebilir.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar Yıldırım

Form Assist Diyetisyeni