Ramazan Ayında Nasıl Egzersiz Yapmalı?
Oruç Vücudu Nasıl Etkiliyor?
Ramazan boyunca kendine bakmak ve sağlıklı kalmak herkes için önem taşıyor. Yeme ve uyku alışkanlıklarımızın değiştiği ramazan ayında kontrolü elden bırakmamaya olunabilmesi ve rutini yeniden düzenlemeye özellikle sıcaklıkların arttığı günlerde çok daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.
Oruç beslenme düzenini tamamen değiştirerek, öğünlerin sınırlandırılmasıyla birlikte metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Bu nedenle öğünler esnasında yeterli ve doğru beslenme sağlanabilmesi gerekmektedir. Yeterli ve doğru beslenmeyle sürecin pozitif yönlendirilmesi mümkündür.
Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenerek rafine şekerleri sınırlamak, enerji seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Metabolik reaksiyonun da değiştiği bu sürecin kan şekerinin ve kötü kollestrolün düşmesine yardımcı olduğu uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir. Uzun süreli açlık sebebiyle meydana gelebilecek protein yıkımlarının neden olabileceğini kas kas kayıplarının önüne geçebilmek için ramazan ayında egzersiz yapmaya devam edilmelidir.
Egzersiz yapmayı Ramazan nedeniyle durdurmak yerine, kişi aktivitelerle hareketsiz kalmaktan kaçınmalı ve aktif kalmaya çalışmalıdır. Bu süreçte gerçekçi olmak çok önemlidir. Ramazan ayı yeni ve yorucu bir programa başlamak için uygun bir zaman değildir. Kondisyon seviyelerinin ve fiziğin geçici olarak değişmesi normal karşılanmalı ve motivasyon kaybının önüne geçilmelidir.
Bununla birlikte bu yıl Ramazan ayı, pandemi sebebiyle yaşanan kısıtlamalardan dolayı spor salonlarında yoğun şekilde aktif ve düzenli egzersiz yapan kişiler için çok daha zorlayıcı olacaktır. Bu nedenle de gerçekçi olunarak mevcut durumu korumaya odaklanılmalıdır. Böylelikle süreç sonrasında rutine dönüldüğünde kas hafızasının kişiyi geri döndürmesi kolaylaşacaktır.
Eğer gün ortasında egzersiz yapılacaksa yüksek yoğunluktaki egzersizler yerine pilates, yürüyüş ve esneme egzersizleri gibi hafif yoğunluktaki egzersizler tercih edilmelidir. Aşırı kardiyodan kaçınılmalı, kardiyo yapılacağı zaman haftada 2 günü aşmamak kaydıyla kontrollü yoğunlukta iftardan sonra yapılmalıdır.
Ramazan boyunca egzersiz süreleri 30-50 dakika arasında tutulmalıdır. Yemek yedikten hemen sonra, mide doluyken egzersiz yapmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır .İftardan 1 buçuk 2 saat sonra egzersiz yapmak sürecin çok daha rahat ve güvenli geçmesine yardımcı olacaktır.
Hafif yoğunlukta, kalp ritmini arttırmayan ve terletmeyen aerobik egzersizler sabah saatlerinde de yapılabilir. Vücuda zaman verilmesi ve verimli dinlenme sağlanması önemlidir. Kişi kendisini iyi hissetmediğinde aktiviteyi mutlaka durdurmalıdır.
Egzersizler sonrasında en az iki litre sıvı tüketmek, sıvı kaybının önüne geçerek metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Egzersiz yoğunluğu daha yüksek olan kişiler su tüketimi miktarını daha yüksek tutmalıdır.
Ramazan ayında egzersiz söz konusu olduğunda, herkese uyan tek bir yaklaşım olması mümkün değildir. Her vücut oruç tutmaya farklı şekillerde yanıt verebilmektedir. Bu durum aynı zamanda kişinin gün içerisinde bulunduğu hayat koşullarıyla da şekillenebilir.
Bu sebeple oruç tutan kişinin öncelikle vücudunu dinlemesi gerekmektedir. Kişinin kapasitesi için en doğru yoğunluk ne ise o tercih edilmeli, normal düzendeki yoğunluk ve tempo tercih edilerek aşırı zorlamalardan kaçınılmalıdır. Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler Ramazan ayında oruç tutup tutamayacağı,
nelerden kaçınması ve neler yapması gerektiğiyle ilgili sağlık uzmanından destek almalıdır.
Oruç tutarken egzersiz programınıza devam etmek istiyor ancak nasıl çalışacağınızdan emin olamıyorsanız Form Assist App içersindeki her seviye ve hedefe uygun egzersiz programlarına göz atmanın tam zamanı. Uygulamamızı indirerek sizin için hazırlanan egzersizleri keşfetmeye başla.
Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız
Google Play ücretsiz indir : Form Assist
App Store ücretsiz indir : Form Assist
Form Assist Egzersiz Koçu
Pelin İpekören
Yorum bırak