Kardiyovasküler Egzersiz ve Kas Kaybı İlişkisi Nedir?

Kardiyovasküler Egzersiz ve Kas Kaybı İlişkisi Nedir?

Kardiyovasküler Egzersiz ve Kas Kaybı İlişkisi 

Düzenli spor yapmış biriyseniz ‘’Kardiyo kas kaybına sebep oluyor, kas yakıyor.’’ gibi tepkilerle karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak doğru koşul ve şartlarda yapıldığında kardiyo, kas kazanımınızın ve kas kütlenizin artmasında önemli rol oynar. Kardiyo’nun bu önyargıya sahip olmasının öncelikli sebebi, antrenman sonrası yeterli kalori ve protein tüketilmemesi nedeniyle kas onarımının sağlanamamasıdır. Kardiyo yaparken günlük alınması gereken kalori miktarına dikkat edilmeli ve altına düşülmemelidir.

egzersiz

Bir diğer sebep ise hangi antrenman sistemini tercih edilirse edilsin, kişinin kapasitesinin ve bireysel ihtiyaç seviyesinin altında antrenman yoğunluğu uygulandığında, kardiyodan verim almanın veya gelişim sağlamanın zorluğudur. Bu sebeple antrenmanlarda doğru yoğunluk tercih ederek performansı geliştirmeye odaklanılmalıdır. Böylelikle ihtiyaç duyulan kas gelişimi sağlanabilmekte ve kas kaybı önlenebilmektedir.

Antrenman öncesi ve sonrası esneme egzersizlerini aksatmamak, kas kazanım sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Yapılacak esneklik çalışmaları, antrenmanların ve egzersizlerin kalitesini arttırarak hareket kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olur. Bu sayede kas onarımı desteklenir ve olası sakatlama riskleri önlenir. Antrenmanlar esnasında performansı düşürecek seviyede uzun süreli egzersiz yapmaktan kaçınılması gerekmektedir. Uzun süreli egzersizlerde performans ve hareket kalitesi zamanla azalmaya neden olacağından, kas kaybına sebep olabilmesinin yanı sıra sakatlık riskini de arttırabilmektedir.

Kardiyo sırasında eklemlerde ağrı olmasına rağmen egzersize devam edildiği takdirde yaşanabilecek olası bir sakatlık durumunda da neden kardiyo değil kontrolsüz ve bilinçsiz çalışma alışkanlıklarıdır. Bu alışkanlık düzeltilerek, antrenman esnasında bedenin uyarılarına kulak verilmedir.Antrenman sonrasındaki verimli dinlenme süreci çok önemlidir. Ardı ardına yapılacak yoğun programlar ve dinlenme günlerinin aksatılması kas kaybına sebep olur. Kas onarımının sağlanması için zaman, yani dinlenme gereklidir.

Verimli bir dinlenme, kaliteli bir antrenman kadar önemlidir. Bu sebeple program esnasında ve program sonrasında belirlenen dinlenme süreleri dikkate alınmalı ve aksatılmamalıdır.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Form Assist Egzersiz Koçu

Pelin İpekören


Yorum bırak

Yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın