Bel Fıtığın Nasıl Önlenir?

Bel Fıtığını Nasıl Önlenir?

Hareketsiz Yaşamdan Uzak Durun!

    Bel fıtığı oluşumunun en önemli faktörlerinden bir tanesi hareketsizliktir. Bu nedenle vücudunuzu herhangi bir pozisyonda uzun süreli hareketsiz tutmamalısınız. Günlük yaşantıda uzun süre aynı pozisyonda ayakta durmaktan ve oturmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süreli ayakta ya da oturma pozisyonunda kaldığınızda belimize farkında olmadan orantısız yük biner.

    Bu durum belimizde bulunan disklerde ödem, dejenerasyon, yıpranma vb. problemlere neden olur. Bu problemlerin önüne geçmek için oturuyorsanız her 30 dakikada bir ayağa kalkarak hareket etmelisiniz. Uzun süre araç kullanan kişiler de aynı şekilde aralıklı olarak molalar vermelidir. Buna ek olarak oturma pozisyonunda iken omurga esnekliğini ve mobilitesini arttıran esneme egzersizleri yapılmalıdır.

    egzersiz uygulaması

    Günlük Hayatınızda Dik Duruşunuzu Koruyun!

    Oturma pozisyonundayken bel desteği kullanmak ihmal edilmemelidir. Dik bir oturuş pozisyonunda iken sandalye ya da koltuğun belinizden boynunuza kadar tüm omurganızı desteklediğinden emin olunmalıdır. Masa başında çalışıyorsanız bilgisayar tam göz hizanızda olmalı ve masa vücudunuza yakın olmalıdır.

    Eğer otomobil kullanıyorsanız direksiyon vücudunuza yakın olmalıdır. Yayılarak oturmak yerine kalça ve bacakların 90 derece bükülü olduğu pozisyonda oturulmalıdır. Dizinizin arkası ile sandalye ya da koltuk arasında bir yumruk büyüklüğünde boşluk olmalıdır. Bu pozisyonda omurganızın dik duruşunu koruyarak belinize minimum yük binmesini sağlamış olacaksınız.

    Aşırı Kilodan Kaçının!

    Bel ağrılarının başlıca sebeplerinden biri de aşırı kilodur. Aşırı kilo diskler ve omurlar arasındaki baskıyı arttırmaktadır ve bel fıtığı oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle ideal kilonuzun üzerine çıkmamaya özen göstermelisiniz. Kilo probleminiz varsa normal bir kiloya sahip kişiye göre daha fazla risk altındasınız demektir. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle doğru bir beslenme planına uyum sağlamalı ve düzenli egzersiz yapmalısınız.

    Düzenli Egzersiz Yapın!

    Düzenli egzersiz alışkanlığınızın olması bel problemlerinin yanı sıra pek çok fiziksel probleminde önüne geçmektedir. Eğer bel problemi olan biriyseniz, belinize yük binmesine neden olacak sporlardan uzak durmalı ve kontrollü egzersiz yapmalısınız. Bel kaslarınızı kuvvetlendiren egzersizlere ağırlık verilerek bel ağrınızı minimuma indirebilir ve ilerlemenin önüne geçebilirsiniz.

    Bel kaslarını kuvvetlendiren en etkili spor ise yüzmedir. Düzenli yürüyüş ve bisiklette beliniz için yararlı olan aktivitelerdir. Eğer bel probleminize dair kesin bir tanınız varsa egzersizlerinizi bir fizyoterapist gözetimi altında yapmalısınız. Kontrolsüz ve bilinçsiz olarak yapılan bir egzersiz istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle ağırlıklı egzersizlere başlamadan önce doktorunuz ve fizyoterapistinize danışmalısınız.

    Günlük Yaşantınızda Kontrollü Hareket Edin!

    Günlük yaşam aktiviteleri sırasında yanlış bir hareket yapmanız istenmeyen bir bel problemine zemin hazırlayabilir. Bu durumun yaşanmaması için belinizi koruyarak hareket etmelisiniz.

    Günlük yaşantınızda dikkat etmeniz gerekenler

    • Dizlerinizi bükmeden öne eğilmek yerine dizleriniz bükülü pozisyonda eğilmelisiniz.
    • Ayakkabınızı bağlarken çömelmeli ve ağırlığı dizlerinize vererek belinizi korumalısınız.
    • Ağır bir yük taşırken mümkünse yük ikiye bölünüp taşınmalısınız.
    • Eğer bu mümkün değilse sık sık taraf değiştirilmelisiniz.
    • Ağırlığı tek taraflı çanta ile taşımak yerine sırt çantası ile taşımalısınız.
    • Sırt çantasının ağırlığı vücut ağırlığınızın %15’ini geçerse bel ağrısına yok açtığı için bu duruma da dikkat edilmelisiniz.
    • Uzun süreli bir iş yaparken dik duruşunuzu her zaman korumalı ve öne eğilmemelisiniz.
    • Ağır bir yükü yerden kaldırırken; kaldırdığınız cismi orta hatta ve gövdenize yakın tutmalısınız.
    • Öncelikle çömelmeli ve yükü belinize değil dizlerinize vermelisiniz.
    • Daha sonra omurganızın dik duruşunu koruyarak doğrulmalı ve cismi omuz seviyenizden yukarı kaldırmamalısınız.
    • Kalçalar sabitken beli, kalçayı ve gövdeyi döndürmemelisiniz.

    DAHA FAZLA EGZERSİZ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

    Google Play ücretsiz indir: Form Assist

    App Store ücretsiz indir: Form Assist

    Fzt. Özlem ÖZTEPE

    Form Assist Fizyoterapisti ve Egzersiz Danışmanı


    Yorum bırak

    Yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın