Hipotroidi Düzenleyicisi Levotiroksin İlacı Nedir?

Hipotroidi Düzenleyicisi Levotiroksin İlacı Nedir?

Hipotiroidide vücudumuzda tiroid hormonu az olduğundan benzer etkiyi gösterecek ilaçlarla eksiklikler giderilmeye çalışılır. Kullanılan bu ilaçların içerisinde Levotiroksin adlı madde bulunmaktadır ve vücutta yapılan T4 hormonunu aynısıdır. Tiroid yetersizliğinde ameliyat gibi bir seçenek olmadığından yapılabilecek tedavi şekli beslenme ile kombine ilaç tedavisidir.

diyet uygulaması

İlacın Kullanımı:

Levotiroksin ilacı günde 1 defa aç iken emilimi daha iyi olduğu için aç karnına alınmaktadır ve yaklaşık %70’ i emilir. Ancak açken midede yanma ve ağrı hissi oluşursa tokken alınması öneriliyor. Böyle bir durumda da ilaç daha az emileceği için doz değişimi konusunda doktora danışılmalıdır. Demir ilaçları, mide ilaçları, lifli-posalı gıdalar, kalsiyum ilaçları, antiasitler ve soya yağı ilaç emilimini azalttıkları için aynı öğünde alınmamalıdırlar. İlaç ufak dozlarda başlanır genellikle iki ayda bir doz artırılır TSH hormonu normale geldiğinde uygun doz bulunmuş olur ve ilaca bu düzeyde devam edilir. Yaşlı kişilerde geçlere oranla daha düşük dozlarda başlanır.

İyileşme Süreci:

İlaç etkinliğini 2 hafta sonra gösterir. Tam düzelmeler bir iki ayı bulur. Ömür boyu kullanılması gereken bir ilaç olduğu için tedavi kesilmemelidir. İleri yaşlarda ve kalp hastalığı olanlarda, hamilelerde sık kontrol gerekir. Bir süredir Levotroksin kullanan kişide TSH düzeyinde artma beklenmez.

Eğer böyle bir durum olursa aşağıdaki nedenlerden kaynaklı olabilir;

  • İlacın düzensiz kullanılması
  • İlacın önce açken sonra tokken alınmaya başlanması
  • Bitkisel ilaçlar kullanarak ilaç emiliminin azaltılması
  • Doğum kontrol hapları ve Lustral, Prozac gibi depresyon ilaçlarının kullanılması
  • Tiroid yetersizliğinin artması. Hashimato hastalarında bu durum sık görülür.
  • TSH yazın yükselen kışın düşen bir hormon olduğu için yaz ve kış aylarında doz yenilenmesinin yapılmaması
  • İlacın kimyasal hazırlanmasının sorunlu olması
  • İlacın emilimini bozan başka ilaçlarla birlikte alınması
  • Tiroid yetersizliğinin artması. Hashimato hastalarında bu durum sık görülür.

Levotiroksin ömür boyu kullanılması gereken bir ilaç olduğu için tedavi kesilmemelidir. İleri yaşlarda ve kalp hastalığı olanlarda, hamilelerde sık kontrol gerekir. Tüm doz ayarlamaları doktor kontrolünde yapılmalı ve beslenme konusunda diyetisyen destek alınmalıdır.

Sağlıklı yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Kerime Bade Turan

Form Assist Diyetisyeni