Sigara İçenler C Vitamini Seviyelerinizi Kontrol Ettirin

Sigara çenler C Vitamini Seviyelerinizi Kontrol Ettirin

Sigara İçenler C Vitamini Kontrolü

Dünyada ve ülkemizde sigara bağımlılığı çok ciddi bir halk sağlığı problemidir. Sigara kullanımı halen dünya çapında önlenebilir ölümlerin en başında geliyor! Sigara içme alışkanlığı geçmişten günümüze hemen tüm toplumlarda görülen ve özellikle genç yetişkinler ile sağlık mesleği eğitimli insanlar için halk sağlığı problemidir.

Dünya genelinde yapılan araştırmalara bakıldığında 1,3 milyar insanın tütün ürünü kullandığı ve bu şekilde devam ettiği takdirde ise bu rakamın yüksek bir artış göstererek 2025-2030 yıllarına gelindiğinde 1,7 milyara kadar çıkacağı öngörülüyor. Buna bağlı olarak da her sene sigara ve muadili ürün tüketmekten 5,4 milyon kişi hayatını kaybediyor (World Health Organization).

Sigaranın neden olduğu hastalıklar: Sigara, kanser, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kardiyovasküler hastalıkların güçlü fakat değiştirilebilir bir risk faktörüdür. Koroner kalp hastalığı için düzenli olarak günde 10'dan fazla sigara içilmesi önemli bir risk oluşturmaktadır.

Sigara içen bireylerin kan değerlerine bakıldığında sigara içmeyenlere kıyasla antioksidan C vitaminin daha düşük olduğu bulunmuştur.  Çünkü hem sigara dumanı kaynaklı oksidanlar tarafından C vitamininin vücuttaki emilimi azalmakta hem de sigara içen bireyler tarafından meyve ve sebzelerin günlük diyetle daha az alınması nedeniyle bu değerler düşük çıkmaktadır.

Buna duruma göre, nüfus temelli araştırmalardan elde edilen raporlar, sigara tüketen erkeklerin üçte biri, kadınların ise dörtte birinin aşırı derecede C vitamini eksikliğine sahip olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda sigara içen bireylerin aşağıdaki noktalara önemle dikkat etmeleri gerekiyor:

diyet

Sabah Sigara İçenler Dikkat:

  • Sigara içen bireylere sigaranın sağlığa zararları yanında,besin tüketimi ve beslenme üzerine olumsuz etkileri konusunda hizmet içi eğitim verilmesi
  • Sigara içilmesinin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda, sigaranın sağlık üzerine zararlı etkileri anlatılırken bireyin beslenmesine ve beslenme alışkanlıkları üzerine olumsuz etkisinin de anlatılması,
  • Günlük alınması geren makro ve mikro besin öğelerinin önerilen miktarlarda alınmasına dikkat edilmesi,
  • Taze sebze ve meyve tüketimlerinin artırılması ve besin gruplarından her gün uygun miktarlarda alınması önemle vurgulanarak önerilmelidir.
  • Son olarak: C vitamini içeriği zengin besinleri söylemeden geçmeyelim: Portakal, greyfurt, mandalina, limon, Kivi, Kavun, Çilek, Yaban mersini, Maydanoz, Taze rezene, Yeşil biber, Kırmızı biber, Kuşburnu, Kırmızı lahana, Tere, Roka, Karnabahar, Papaya, Brokoli, Taze fasulye, Tatlı patates,  Bezelye, Soğan.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Berrin Kolsuzoğlu

Form Assist Diyetisyeni