Şekeri Bırakmak İçin Tüyolar

Şekeri Bırakmak İçin Tüyolar

Şekeri Bırakmak

21 günde şekeri bırakın, şekeri bırakma yolları, şekersiz hayat gibi konu başlıklarını her gün görüyoruz. Başardım, başaramadım diyen insanlar; neden başlamıyorsun diye soran yüzler bizlerde bir acaba sorusu yaratıyor.

Peki şekeri gerçekten bırakabilir miyiz? Şekerden kastımız işlenmiş, rafine şeker ise evet. Unutmamalıyız ki yediğimiz bir çok besinin içinde ‘doğal’ olarak şeker bulunur. Bu yüzden şekerleri iyi tanımalı, besinleri bilmeli ve paketli/hazır ürün tüketiyorsak içindekilere dikkat etmeliyiz.

egzersiz

1.Düşmanını Tanı: Şeker bizim düşmanımız olmasa da rafine şeker bizim en büyük düşmanlarımızdan biri! Şeker tüketmek bağımlılığa yol açıyor ve sürekli tatlı isteği doğuruyor. Kanserli hücreleri besliyor, kan şekeri dengesini bozuyor ve hormon dengesizliği yaratıyor.

Bir çok hastalığın ise ana nedeni. Yani düşmanını tanımalısın. Ardından karar vermeniz gereken şey ‘Ben bağımlı mıyım?’ yoksa ‘Şeker isteğimi bastırabilir miyim?’ 
 

2. Alternatifleri Bil: Markete girdiniz ve pratik olarak yulaflı yoğurt gördünüz ve alıp çıktınız. Eyvah! İçeriğine bakmadığınız bu sağlıklı atıştırmalık hiç göründüğü gibi değil.Besin etiketine baktığınızda içerisinde şeker veya türevlerinin olduğunu çok rahatça görebilirsiniz.

Bu noktada alternatifleri bilmek işe yarayacak. Şeker içermeyen yulaf alabilir ve kuru meyve ile yoğurduna katabilirsin. Ev yapımı granola da çok iyi bir tercih olacaktır. Ev yapımı granola tarif için FormAssist blog (www.formassist.net) sayfasını ziyaret etmeyi unutma :) 

3. Meyve Suyuna Dikkat Et: Meyve yerine meyve suyu içmek bize hem pratik hem de lezzetli gelsede paketli meyve sularının aslında meyve suyu olmadığını söylesem? Besin etiketi okumanın önemi burada tekrar karşımıza çıkıyor.

Bir çoğu meyve aroması ve şeker içeriyor üstelik bu şekerlerin hiç biri meyveden gelmiyor. Meyveden elde ettiğimiz meyve suyu ise çok fazla meyve şekeri içeriyor. Şeker alışkanlığını kontrol altına almak istiyorsan meyvenin kendisini tüket. 

4. İyi Bakterilerini Besle: Probiyotiklerden, bağırsaklarımıza faydalı bakterilerden daha önce bahsetmiş ve onlara çok iyi bakmamızın bir çok hastalığı önlediğini söylemiştim.

Dahası da var! Bağırsaklarımızdaki bakteriler şeker alışkanlığını bırakmamıza da yardımcı oluyorlar. Probiyotik bakteriler ile ilgili okumak için FormAssist bloga göz atmanı tavsiye ederim. 

5. Çikolata Tercihlerini Gözden Geçir: Şekersiz bitter çikolata hem doygun bir lezzete sahip olduğu için tatlı isteğinizi kesecek hem de probiyotik. Bir taşla iki kuş :) 

6. Daha Fazla Sağlıklı Yağ Tüket: Sağlıklı yağlar kan şekerine direkt etki etmezler ve insulinin kandaki seviyesini uç noktalara taşımazlar. Böylece şeker isteğimiz sürekli bizi zorlamaz. Küçük porsiyonlarda dahi yüksek enerji verdikleri için vücut ani enerji isteğine düşmek ve şeker isteğimiz azalır. 

7. Duygularını Kontrol Et: Duygularımızla yemek yemek hepimizin sorunu! Sinirliyken, mutluyken, üzgünken ani kararla hareket edip bulduğumuz ilk tatlıya saldırıyorsak içimizden şunu geçirmek için kendimize vakit tanıyalım: ‘Bunu neden yiyorum?’ Bu sorunun cevabını kendine verirken tatlı isteğinin azaldığını fark edeceksin. 

8. Besin Etiketi Oku: Neyin ne içerdiğini bilmek pek mümkün değil. Bazen çok sağlıklı görünen paketler içerik okuduğunuzda tamamen sağlıksız bir ürüne dönüşebilir. Koruyucu içermez yazan ürün sağlıklı görünür ama aslında şeker içeriyordur. 

9. Ticari Ürünleri Tanı: Neyin ticari ürün neyin besleyici ürün olduğunu bilmeye çalışın. Bir çok mucize ürün, zayıflatıcı adı altında besinler göreceksiniz. Bunların birer aldatmaca olduğunu unutmayın. Diyet bisküvilerde rafine şeker olduğunu biliyor muydunuz? 

10. Gerçekten Şeker Yok Mu?: Paketli ürünleri satın aldığınızda üzerinde ilave şeker yoktur yazısını görebilirsiniz. Gerçekten öyle mi? Ne yazık ki besin endüstrisi sizi kandırıyor. İlave şeker eklemiyorlar ama bolca fruktoz şurubu kullandıklarına emin olabilirsiniz. Fruktoz şurubu demek daha ucuz ve zararlı bir şeker kullanmak demek… 

11. Başa Çıkmayı Öğren: Duygularını kontrol et demiştik. Şimdiyse duygularınızla başa çıkmayı öğrenmelisiniz. Sizin sinirinizi geçiren nedir, mutlu eden şey nedir bunları bulup üzerinde düşünmelisiniz. Markete gittiğinizde paketli ürünleri satın almamak için direnmelisiniz. Çünkü yakınınızda olursa yersiniz, aklınızda olur. Düşüncelerinizle başa çıkmayı öğrenin, almamakla başa çıkmayı öğrenin, duygularınızla başa çıkmayı öğrenin… 

12. Serotonin Depola: Serotonin mutluluk hormonu olarak bilinir. Serotonin azaldığında vücut tatlı şeyler aramaya başlar. Bu arayış şekerli ürünler tüketildiğinde sona erer ve mutlu olmaya başlarız. Peki serotonini şekerli ürünlerden değil de başka ürünlerden almayı denesek :) Yumurta, peynir, ananas, somon, kuruyemişler ve yağlı tohumlar tüketerek gün içinde serotonin depolayabilirsiniz. 

13. Ekmeğini Seç: Ekmekte şeker olmadığını varsaysak da bir çok paketli ekmek ürününde az da olsa ilave şeker bulunuyor. Ekmek satın alırken buna dikkat etmek neden önemli? Şekeri bırakmak, hayatımızdan çıkarmak istiyorsak  şeker tadını almasak bile şekerli ürünleri tüketmemeliyiz. 

14. Daha Fazla Egzersiz Yap: Her tüyo listesinde olan bir öneri olduğunu biliyorum ancak her şeye iyi gelen tek bir şey o da egzersiz yapmak. Egzersiz esnasında beyin bazı kimyasallar salgılar ve bu kimyasallar şekerden ve şeker isteğinden sizi uzak tutacak. 

15. Düşünce Yapını Değiştir: Tatlı isteği sadece şeker içeren bir şey yediğinizde giderilmez. Canınız tatlı istediğinde bol çikolatalı sufle, şerbetli bir baklava ne iyi giderdi değil mi? İşte gitmiyor :) Bir an durup kendimize soracağız demiştik yukarıda.

Şimdi kendinize sorun ve meyvelerin de tatlı olduğunu, bitter çikolatanın yeteceğini, hurmanın mükemmel olduğunu hatırlayın. 

***Organik bal tatlandırma konusunda iyi bir tercih olabilir. Tatlandırıcılar dostunuz görünebilir ama bu yolda bitkisel tatlandırıcılar bile sınırlı kullanılmalı.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM

Form Assist Diyetisyeni