Bebeğimizin Bağırsakları Neden Korumalıyız?

Bebeğimizin Bağırsakları Neden Korumalıyız?

Bebeğimizin bağırsakları içerisindeki çevre, yaşamın çok erken dönemlerinden itibaren programlanabilmektedir. Bu programlama bebeğin daha az alerjik olmasını ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar. Annenin gebe kaldıktan sonraki yedikleri, bebeğin doğum şekli ve anne sütünün bu çevrenin en iyi şekilde gelişmesinde katkısı çok büyüktür.

Bu çevreyi desteklemek için ayrıca sıkça duyduğumuz probiyotik bakterilerin kullanımı da çok önemlidir. Prematüre bebeklerin hastalanmadan o süreci atlatmasından, allerjik bebeklerin daha az reaksiyon göstermesine kadar bahsettiğimiz bu bağırsak çevresi etkilidir. Bebeğimiz doğduğundan itibaren ne ile beslendiği çok önemlidir. Anne sütü ise bildiğimiz gibi koruyucu etkisini bu alanda da göstermektedir.

egzersiz

Araştırmaların vardığı ortak sonuç anne sütünün bebeğin bağırsaklarında yararlı bakterilerin gelişimini sağladığı, bunun en büyük etkisinin de  bebeğin bağışıklık sisteminde görüldüğüdür. Enfeksiyon hastalığından bebeklerin korunduğu, yakalananların ise daha hafif atlattığı söylenmektedir.

Bebeğimizin Bağırsakları

Bağırsaklar, bir savunma mekanizmasıdır. Neye karşı mı? Besinlere karşı verilen tepkilere, mikroplara, çevresel kirleticilere… Tükettilmesi istediğimiz kompleks karbonhidratlar (tam tahıllı ekmeği hatırladın mı?) bağırsak çevresinin gelişmesinde etliki olan probiyotiklerin besini.

Anne kompleks karbonhidrat alırsa bebek de bundan faydalanıyor, tabi ki anne de… Doğru beslenen bakteriler bizim istediğimiz çevreyi oluşturuyor ve bebeğimiz ve/ya biz bağışıklık sistemini düzenleyerek hastalıklardan korunuyoruz. Bebekler doğduklarında steril bağırsaklarla dünyaya gelirler. Bu da onları savunmasız halde bırakır ve sıklıkla ishal ve enfeksiyon hastalıkları görülür.

Anne sütü alan bebeğimizin bağırsaklarını, bağışıklığını daha hızlı oluşturur. Bağırsak çevresinin sağlığını doğum şeklide etkilemektedir demiştik. Normal doğum yoluyla meydana gelen bebekler ihtiyacı olan bakterileri annesinden almaktadır. Sezaryende ise bu süre uzamaktadır, bebeklerdeki hastalık ve allerjik olma oranı ise doğru orantılı olarak artmaktadır.

Gebelik ve emzirme döneminde anneye probiyotik desteği veren bir çalışma sonucuna göre bebeklerin 2 yaşına geldiklerinde enfeksiyon risklerinin azaldığı; üstelik başka bir çalışmada ise ilk 2 yaşta antibiyotik kullanımı çok azaldığı görülmüştür. Sonuç olarak, vücudun ikinci beyni bağırsaklar, ne kadar sağlıklıysa o kadar sağlıklıyız.

Bebeklerimiz bağırsakları da öyle Onu karnında taşırken, doğururken ve beslerken onun sağlığına birer birer yatırım yapmış oluyorsun. Planlanmış gebelik geçireceksen, planladığın andan itibaren; planlı değilsen öğrendiğin andan itibaren bir diyetisyen eşliğinde diyetini düzenleyebilir, en uygun doğum şeklini seçerek ve bebeğini anne sütü ile besleyerek onun hastalıklara karşı bağışıklığını artırabilirsin.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar Yıldırım

Form Assist Diyetisyeni