Kolajen Nedir? Kolajen Ne için Kullanılır?
Kolajen Nedir?
Kolajen kemiklerin, tendonların, kasların, cildin yapı taşlarından biri olan ve vücutta en bol bulunan proteinlerden biridir. Kan damarları, dişler ve kornealarda da bulunan kolajenin temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumaktır. Tip 1, Tip 2, Tip 3, Tip 4 adlarıyla 4 ana tür tip olmak üzere en az 16 çeşittir.
Kolajen Ne için Kullanılır?
- Tip 1 Kolajen: Vücutta en fazla bulunan çeşididir. Deri, kemik, bağ dokusu, dişler ve lifli kıkırdağa yapı sağlamaktadırlar.
- Tip 2 Kolajen: Eklem kıkırdaklarında bulunarak eklem sağlığını korumaktadırlar. Yaşa bağlı çeşitli eklem ağrılarıyla başa çıkmada etkilidir.
- Tip 3 Kolajen: Organ ve cildi oluşturan hücre dışındaki yapının bileşenlerindendir. Kaslar, organlar ve damarlarda bulunarak elastikiyet ve güç vermektedir.
- Tip 4 Kolajen: En çok ciltte bulunmaktadır ve cilde sıvı filtrasyonu sağlamaktadır.
Kolajen saç, göz, eklem ve cilt sağlığı için oldukça önemlidir. 30 yaştan sonra yılda yaklaşık %1-2; 40 yaşından sonra ise %10-20 oranında vücutta kolajen üretimi düşmektedir. Bu sürelerden sonra kolajen takviyeleri almak gereklidir.
Kolajen kullanımı cilde belirgin bir şekilde esneklik kazandırmaktadır. Ancak vücutta kolajen kaybı sadece cilt sorunlarıyla kendini göstermekle kalmamaktadır; eklem kıkırdakları zayıflamakta, kas ve kemik erimesi süreci hızlanmaktadır.
Yaş Dışında Kolajen Kaybına Yol Açan Faktörler İse;
- Şeker ve rafine gıdaların fazla tüketilmesi
- Güneş ışığına uzun süre maruz kalma
- Sigara
- Aşırı alkol tüketimi
- Çevre kirliliği
- Lupus gibi bazı otoimmün bozukluklar
- Stres
- Yetersiz uyku
Kolajen Artışı Sağlayan Faktörler İse;
C vitaminler, prolin, glisin ve bakır içeren besinler kolajen artışını sağlamaktadır. Bu besinler;
- Turunçgiller
- Yumurta Beyazı
- Süt ürünleri
- Tavuk derisi
- Kaju fıstığı
- Mercimek
- Susam tohumları
- Dolmalık biber
- Çilek
- Buğday tohumu
- Lahana
- Kuşkonmaz
- Marul
Bununla beraber kemik suyu ve jelatin de doğal proteinlerdendir. Kolajenin kullanımın herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hap, toz veya sıvı halde kullanılabilir. Toz formu yiyeceklere eklenebilmekte, hap ve sıvı formları içilebilmektedir.
Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız
Google Play ücretsiz indir : Form Assist
App Store ücretsiz indir : Form Assist
Dyt. Kerime Bade Turan
Form Assist Diyetisyeni