İnsülin Direnci ve Fiziksel Aktivite

nsülin Direnci ve Fiziksel Aktivite

Insülin

İnsülin direnci ve fiziksel aktivite azalma ve yağ dokusundaki artış, özellikle de karın bölgesinin yağlanması, insülin direnci gelişmesinde rol oynar. İnsülin karbonhidrat, yağ ve protein moleküllerinden enerji sağlama ve normal metabolizma için gerekli bir hormondur.

İnsülin direnci, insülinin normal etkilerine fizyolojik cevabın bozulduğu bir durumdur. Obezite, fiziksel aktivitede bulunmamak  ve genetik faktörler insülin direncinin başlamasına ve gelişimine katkıda bulunurlar. İnsülin direnci çoğunlukla daha sonradan diyabet hastası olan kişilerde bulunmasına rağmen, genellikle hastalık  ortaya çıkmadan yıllar önce mevcuttur, doğru bir egzersiz ve beslenme programıyla önlenebilir.

İnsülin Direnci ve Fiziksel Aktivite : Fiziksel Aktivite Nedir?

Fiziksel aktivite, artan enerji tüketimiyle sonuçlanan, iskelet kasları tarafından üretilen, istemli hareketler olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel aktivite günlük yaşamın bir parçası olarak yapılan aktiviteleri içerir. Alışveriş merkezine yürüme, merdiven çıkma, ev süpürme gibi Fiziksel aktivite yaşlı bireylerde yaşam kalitesi ve sağlıkla iyileştirme ile ilgili bir faktör olarak da tanımlanabilir.

Fiziksel aktivite aynı zamanda, kronik hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde etkili olan sağlıkla ilgili bir davranış şeklidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tüm toplumlarda bulaşıcı olmayan hastalıklarda büyük bir artış olduğunu açıklamıştır. Bunun nedeninin de yaşam standardındaki artma sonucunda, fiziksel aktivitede azalma, beslenme alışkanlıklarındaki değişme ve sigara kullanımındaki artış olduğunu bildirmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminine göre, her yıl 2 milyondan fazla kişi fiziksel aktivite yapmadıkları için ölmektedir.

Düzenli Fiziksel Aktivite

Düzenli fiziksel aktivitenin, birçok sistemin fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite ile gençlerdeki gibi yaşlılarda da kalp ve damar sistemi hastalıklarında  %10-30 oranında iyileşmeler meydana gelmektedir. Bu iyileşmeler, aktivitenin yoğunluğuna bağlıdır. Ayrıca düzenli fiziksel aktivite, kalp damar hastalığının risk faktörlerinin azaltılmasına da katkıda bulunur. Vücut yağ- kas oranında değişikliğe yol açmadan insülin duyarlılığında olumlu iyileşmelere neden olur.

diyet

Düzenli Fiziksel Aktivite & Diyabet

Fiziksel olarak aktif olan toplumlarda diyabet gelişme olasılığı daha düşüktür. Diyabetli hastanın öncelikle davranış değişikliği yaparak fiziksel olarak daha aktif olduğu bir yaşam biçimini benimsemesi gereklidir. Orta veya hatta düşük yoğunlukta düzenli fiziksel aktivite diyabet görülme riskini ve insüline direnci azaltmaktadır.

Aynı zamanda kilo kontrolünde etkilidir ve kalp damar sistemini destekler. Fiziksel aktivitenin bu yararları kişinin yaşından, cinsiyetinden ve vücut yağ düzeyine bağlı değildir. Bu nedenlerle, Tip II diyabetli kişilere düzenli olarak düşük ve orta düzeyde fiziksel aktivite yapmaları önerilmektedir.

İnsülin Direnci ve Fiziksel Aktivite : Orta Derecede Fiziksel Aktivite Önerileri

  • 45 dakika süreyle yerleri ve camları silmek, araba yıkamak
  • 30 dakika süreyle hızlı tempoda bahçe işleriyle ilgilenmek
  • Yaklaşık 2 km mesafeyi 35 dakikada tamamlayacak tempoda yürümek
  • Yaklaşık 10 km mesafeyi 30 dakikada bisiklet ile kat etmek
  • Yaklaşık 3 km boyunca bebek arabası itmek
  • 15 dakika süreyle ip atlamak, kar küremek, merdiven çıkmak

Fiziksel Aktivitenizin Hızı

Egzersiz aşırı yorgunluğa neden olmamalı fakat kişinin kalp hızını arttıracak tempoda olmalıdır. Doğru tempoda egzersiz yapan birey, nefes nefese kalmadan konuşabilmeli, ancak solunum temposu şarkı söylemeye yetmemelidir.

(Örneğin bir otobüsü yakalamak amacıyla yapılan hızlı yürüyüş temposu). Ayrıca sağlık için yapılan egzersizin her gün yada haftada 3-4 gün 30 dakika süreyle yapılan egzersizler orta düzeyde egzersizler olması gerekmektedir. Bu 30 dakikayı ara dinlenmeler vererek de tamamlayabilirsin.

Diyetisyen Görüşü

Sonuç olarak, herhangi bir hastalığa sahip olmasan bile ilerde bir gün hasta olabileceğini bilip önlem almalısın. Bu önlemlerden en etkili ikisi fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme. Bu ikisi ile bir çok hastalığı önleyebileceğini eğer hastalığa yakalandıysan tedavi edebileceğini unutma.  İnsülin direnci günümüzde bir çok kişide var, önlem alınmazsa şeker (diyabet) hastası olmak sıradaki aşama oluyor. Aynanın karşısına geç ve karın bölgene bak, yağlanma görüyorsan egzersiz hocası ve diyetisyenden yardım istemelisin. FormAssist ekibi olarak biz sana destek olmak için bekliyoruz.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar Yıldırım

Form Assist Diyetisyeni