Aloe Vera Nedir? Aloe Vera Faydaları Nelerdir?

Aloe Vera Nedir? Aloe Vera Faydalar Nelerdir?

Aloe Vera Nedir?

Aloe vera binlerce yıldır kullanılan şifalı olarak kabuk edilen bir bitkidir. Kullanım alanı oldukça geniş olan alone vera bitkisi kozmetik, ilaç, süs, besin endüstrisine kadar uzanan geniş bir yelpazede yer almaktadır. Aloe vera gıda katkı maddesi olarak kendisine besin endüstrisinde yer bulmaktadır.

Besin değeri yüksek bir gıda katkı maddesi olan aloe vera, besinlerin kalitesini artırmak, raf ömrünü artırmak, yenilebilir film ve kaplama olarak kullanılmaktadır.  Aloe vera, lezzeti ve görünüşü etkilememektedir, doğal olduğu için sentetik katkılara göre güvenilirdir. Aloe vera; antimikrobiyal, antiinflamatuar, antidiyabetik, antikarsinojenik, bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan bir bitkidir.

Et ürünlerinde aloe vera kullanımın amacı, antimikrobiyal ve antiviral olması sebebi ile ürünün erken bozulmasını önlemektir. Et ürününün çeşidine göre birden fazla çalışma yapılmaktadır ve hepsinde depolama süresinin uzadığı görülmektedir. Aloe vera mide, ince ve kalın bağırsakların işlevini yerine getirebilmesi için yardımcı yağ asitleri içermektedir.

diyet

Aloe vera bu özelliğinden dolayı probiyotik veya fonksiyonel süt ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Yapılan bir çalışma sonucunda aloe vera eklenmesi ile yoğurdun yeteri kadar bakteri bulundurduğu ve probiyotik olarak tüketilebileceği vurgulanmaktadır. Ayranlara eklenen aloe veranın besleyiciliği artırdığı ve kıvamı artırdığı için duyusal özellikleri geliştirdiği söylenmektedir. Süt ve süt ürünlerinde de depolama süresi aloe vera ile uzamaktadır. 

Meyve ve sebzelerin kalitesini artırmak ve raf ömrünü uzatmak için aloe vera kullanılmaktadır. Hasat sonra aloe vera filmleri ile kaplanan sebze ve meyvelerin hem filmlerin yenilebilir olması avantajı hem de depolama avantajı ile öne geçtiği bilinmektedir. 

Aloe Vera Faydaları Nelerdir?

Aloe vera doğal olduğu için endüstride sentetik ürünlerin yerine daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Aloe vera suyu, jeli veya pulpunun içecekler (meyve suları, çaylar…) ve yiyeceklerde (tatlılar, yoğurtlar, et ürünleri) kullanılmasının arttığı görülmektedir. Fonksiyonel olarak kullanılması için daha fazla üründe kullanılması gerekliliği ortaya çıkan aloe vera, bir çok formda karşımıza çıkmaktadır. Çevre kirleticiliğinin ve sağlık üzerine riskinin az olması sebebiyle tercih edilmelidir. 

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Uzm. Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM

Form Assist Diyetisyeni