Egzersiz Yaparken Sağlıklı Beslenme Önemli Mi?

Egzersiz Yaparken Sağlıklı Beslenme Önemli Mi?

Egzersiz Yaparken Sağlıklı Beslenme

İster bebek olun, ister yetişkin sağlıklı beslenme herkesin hakkı; kadın ya da erkek; masa başında çalışan biri veya sporcu. Hepimizin ortak bir noktası var: Bizler besleniyoruz. Protein, yağ ve karbonhidrat ile vücut ağırlık yönetimimizi sağlamak ve vücut fonksiyonlarımızı meydana getirebilmek için besleniyoruz. Şu an biliyoruz ki beslenme kişiye özgü olmalı.

Peki ya egzersiz yapan aktif kişiler için beslenme nasıl olmalı? Bazı görüşlere göre ‘İnsan vücudunun karbonhidrata ihtiyacı yok, protein ve yağlarla yaşamımızı sürdürebiliriz.’ Sürdürebiliriz ancak sağlıklı bir şekilde değil. Özellikle egzersiz yapıyorsan mutlaka karbonhidrattan dengeli ve sağlıklı beslenmelisin.

‘Karbonhidrat: Şampiyonların yakıtı’, kas aktivitesi için hızlı enerji kaynağıdır. Bu yüzden özellikle 60-90 dakika süren egzersizlerde depoladığımız karbonhidratı kullanır ve performansı zirvede tutarız. Nerden alacağım bu yakıtı dersen; meyveler, kurubaklagiller, süt, tam tahıllı ekmekler, patates yardımcın olacaktır.

Sağlıklı Beslenme

Protein, sağlıklı beslenme adımında en önemli yapı taşıdır. Meydana gelen yapıtaşlarının en önemli görevi özellikle egzersiz yapan kişiler için kas dokusunu korumak, onarmak ve yeni kas dokusu yapımını sağlamaktır. Egzersiz yapan kişiler içinse en önemlisi budur. Diyetle kolayca karşılanabilen protein miktarı için ek bir takviyeye gerek yoktur.

Süt ve süt ürünler, et ve et ürünleri, yumurta, kurubaklagiller, kuruyemişler günlük diyetinde varsa sen tamamsın demektir.  Aşırı tüketirsen ne olur peki? Tüm besinler gibi fazla alının protein de kilo verememene neden olabilir. Karbonhidrat nasıl hızlı enerji kaynağı ise yağlarda uzun süreli egzersizlerde temel enerji kaynağıdır, tabi maratonda yarışmıyorsan tüketimini arttırmana gerek yok.

Ayrıca uzun sürede sindirildiklerinden egzersiz öncesi önermiyoruz. Günlük diyetinde sağlıklı beslenmeye, yağlara yer veriyorsan endişe etme, o yeterli gelecektir. Tüm bu konuştuklarımızdan sonra sonuca bakacak olursak sağlıklı beslenmek için karar verdin mi?

Karbonhidrat almayarak, aşırı protein tüketerek, sağlıksız yağlarla karnınızı doyurarak aslında egzersiz açısından çok eksik besleniyor olabilirsin. Her bilgi doğru bilgi değildir, eğer gerçekten beslenmek istiyorsan Form Assist diyetisyenlerinden yardım istemeyi unutma.

diyet

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar Yıldırım

Form Assist Diyetisyeni