Egzama ve Beslenme Tedavisi Nedir?

Egzama ve Beslenme Tedavisi Nedir?

Atopik dermatit (egzama), genetik ve çevresel birçok faktöre bağlı olarak gelişen kuruluk ve kızarıkla başlayan ve bu duruma kaşıntının eşlik ettiği yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır. Egzama hastalarında cildin bariyeri bozulmuştur.

Egzama ve Beslenme

Bariyer fonksiyonlarının bozulması cildin mikroplara karşı savunma özelliklerinin azalmasına neden olmaktadır ve alerjenler kolayca cildi geçerek farklı alerjilere de neden olabilmektedir. Genellikle çocukluk yaşlarda başlayan egzamalı bireylerin yarısına yakınında besin alerjileri de görülmektedir.

Besin içeriğindeki histamini metabolize etme yeteneğindeki azalma egzamaya katkıda bulunmaktadır. Sorumlu besinlerin bulunması ve diyetten çıkarılması iyileşme sürecine katkıda bulunmaktadır.

Besin alerjisine sıklıkla neden olan besinler şunlardır

  • İnek sütü
  • Yumurta
  • Yer fıstığı
  • Kuruyemişler
  • Buğday
  • Balık
  • Kabuklu deniz ürünleri

Egzama ve Beslenme Tedavisi

Egzama kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavi yöntemi yoktur ancak ilaç tedavisi, cildin nemlendirilmesi ve beslenmede koruyucu önlemler ile semptomlar azalabilmekte ve yayılması önlenebilmektedir. Yukarıda yazan besinler için veya farklı besinleri de içeren alerji testleri yapılmalıdır. Klinik kesinlik belirtmemekle birlikte rafine şeker ve doymuş yağ alımı, omega-3 yağ asitleri yetersizliği ve D vitamini yetersizliği, yetersiz meyve tüketiminin egzamayı tetiklediği belirtilmektedir. Egzamayı azaltmada probiyotik kullanımının etkisinin araştırıldığı çalışmalarda probiyotiklerin yararlı olduğuna dair kanıtlar da bulunmuştur.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Diyetisyen Kerime Bade Turan

Form Assist Diyetisyeni