Diyabette Vitamin ve Mineral Desteği Gerekli mi?

Diyabette Vitamin ve Mineral Destei Gerekli mi?

Diyabette Vitamin

Yazıya başlamadan önce belirtmem gerekir ki diyabet vücudu stres altına sokan ve diyabetin beraberinde getirdiği hastalıkları tetikleyen bir durumdur. Bu stres hücrelerdeki yağlarda değişiklikler meydana getirdiği için glikozun hücre içine alınmasında problemler ortaya çıkıyor. Bu stresle vücudunun baş edebilmesi için yapman gereken şey vitamin ve mineral ihtiyacını karşılıyor olmak.

diyet

Bazı vitamin ve mineraller antioksidan özellik gösterirler. Bu özellikleri sayesinde stresle baş eder ve hücreleri korurlar. Örneğin; E vitamini güçlü bir antioksidandır ve kan şekerine bağlı insülin tepkisini düzenler. D vitamini yetersizliği insülin salgılanmasını önlüyor. B6 vitamini diyabetin beraberinde getirdiği sinirsel hastalıkları tedavi ediyor.

Magnezyum, insülin direncinin iyileştirilmesinde rol oynar ve diyabetten dolayı meydana gelen kalp- damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Krom, HbA1C, insülin ve kolesterol düzeyinde yararlıdır. Çinko, direkt olarak insülinin etki metabolizmasına katılır. Diyabete bağlı ayak yaralarında hızlı bir iyileşme gösterir.

Sodyum yani tuz miktarı mutlaka sınırlandırılmalıdır. Maden suyunun da sodyum içerdiğini unutma. (Kalp hastaları dikkat!) Vücudunuzda her hangi bir eksiklik hissediyorsanız mutlaka doktorunuza danışın ve en uygun dozlarda vitamin ve mineral desteği alın.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM

Form Assist Diyetisyeni