Diyabette Beslenme Nedir?

Diyabette Beslenme Nedir?

Diyabette Beslenme

Diyabet günümüzde en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve diyabette beslenme vücudun direnci ve kan şekeri sağlık açısından çok önemlidir. Çoğu birey bu hastalığın sadece ilaç kullanarak düzeltilebileceğini düşünüyor olsa da bu hastalıkta çoğu kez beslenme ile tedavi sağlanmaktadır.

Hastalıkları önlemeyi veya semptomlarını azaltmayı sağlayan beslenme tedavisine tıbbı besleme tedavisi diyoruz. Diyabette beslenme tedavisinde hedefimiz kan şekerimizi uygun seviyeye getirmeye çalışmak ve uygun seviyede sürdürmeye çalışmak olmalıdır. Kan şekerini uygun seviyede tutmak kan basıncını da normal seviyede tutacaktır.

egzersiz

Şeker hastalığında damar hastalıkları görülme nedeni kan şekerinde ki dalgalanmalardır diyebiliriz. Peki bu dalgalanmaları nasıl durduracağız? Cevap beslenme tedavisi ile Kan şekerini uygun seviyeye çektikten sonra diyabetin beraberinde getirdiği hastalıkları önlemeye başlıyoruz. Bu hastalıklar; obezite, kanda yağların fazla bulunması, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve böbrek hasarının meydana gelmesi.

Hedefimiz bu hastalıkları önlemekse tedavi etmek için yapmamız gereken şey yaşam ve beslenme tarzımızı değiştirmek… Tabi ki fiziksel aktiviteyi de yaşam tarzımız haline getirmemiz gerekiyor. Yaşam tarzı değişiklikleri yapılırken atlanan en önemli nokta bireysel yaşayış ve kültür farklılıklarını atlamak oluyor. En önemli noktalardan biri bu çünkü kendi yaşamımızı baz alamazsak hedefleri sağlamada başarılı olabilmemiz pek olası değil.

Tıbbı beslenme tedavisi bununla sınırlı kalmıyor diyabeti kendi başına yönetebilmeni sağlıyor. Bu ne demek? Neyi ne kadar yiyebileceğini bir uzman tarafından öğrenip kendi beslenmeni planlayabiliyorsun. Araştırmalar gösteriyor ki kişiye özgü beslenme programı tip 2 diyabetlilerde iyileşme sağlıyor.

Beslenme

  • Tıbbı beslenme tedavisine geri dönersek 4 aşamadan oluşur.
  • Mutlaka hekim ve diyetisyenler ile birlikte planlanmalıdır.

Kan şekerini uygun seviyeye çekmek ve yaşam tarzı ölçütlerini değerlendirmek:

  • Boy, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKI), bel çevresi ölçümü
  • Besin tüketimi, günlük beslenme planı, alkol tüketimi, besin hazırlama ve pişirme teknikleri
  • Fiziksel aktivite yapıp yapmama durumu, psikolojik ve sosyal durum, yaşam koşulları, gelir düzeyi, eğitim düzeyi, stres düzeyi ve bireye aile desteği
  • Tüm bu ölçütler değerlendirilmeli doktor ve diyetisyenler tarafından iyi analiz edilmelidir. Unutma beslenme sana özel olacak.

Hedef Saptama:

Diyabette olması istenen değerler, vücut ağırlığını kontrol edebilme, sana uygun egzersiz tipi ve süresi (diyabette egzersiz için en önemli şeyler egzersiz tipi ve süresidir.), öğünleri düzene koyma. Yukarda bahsettiğim her bir madde için bir hedefimiz olmalı. Diyetisyenin ile planlanan programa sadık kalmalısın. Örneğin, benim ihtiyacım günde beş öğün beslenme bunu başaracağım. Saptadığın hedeflerini gerçekleştirebilmen için uzmanlar tarafından verilmiş öneriler ve eğitim.

4. 3-6 ay ve 1 yıl aralıklarla sonuçlarını değerlendirme:

Vücut ağırlığın, açlık kan şekerin, HbA1C vb. Günümüzde diyabetin daha çok artmasının nedeni fiziksel aktivite yapmıyor oluşumuz. Tip 2 Diyabetli bireylerin çoğu aşırı kilolu veya obezdir. Yağ dokusu arttıkça insülin direnci de artmakta insülin direncine bağlı diyabet meydana gelmektedir.

Üstelik sadece yetişkinlerde değil, gençlerde ve çocuklarda da… Bu yüzden beslenme tedavisinin yukarıda bahsettiğim tüm amaç ve hedeflerinin öncesinde tek bir hedefi olmalıdır: kişinin normal vücut ağırlığına inene kadar kilo vermesini sağlamak… Hiç bir şey için geç değil…Diyabette beslenmede tıbbi tedavisi ile eğer ilaç veya insülin kullanıyorsan zamanla uzman kontrolü altında bırakabilirsin bile!

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt.Meltem Pınar Yıldırım

Form Assist Diyetisyeni