D Vitamini Nedir? Depresif Ruh Haline Etkisi Nedir?

D Vitamini Nedir? Depresif Ruh Haline Etkisi Nedir?

D Vitamini Nedir?

  • Yakın zamana kadar, kemik sağlığı ve kalsiyum emilimi üzerine olan etkisi ile bilinen D vitamininin, iskelet sistemi dışında da oldukça etkin rol oynayan bir hormon olabileceğini duymuş muydun?
  • Günümüzde D vitamini yetersizliğinin kalp ve damar hastalıklarından kansere, deri hastalıklarından psikiyatrik rahatsızlıklara kadar çok farklı hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
  • Türkiye için geliştirilen Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberinde ise D vitamini güvenilir alım düzeyi yetişkin kadın ve erkekler için 400 IU (10 mcg) olarak belirlenmiştir ve biz biliyoruz ki D vitamininin temel kaynakları güneş ışığı ve diyettir.
  • Ancak diyetle D vitamini gereksinmesinin sadece %10’u karşılanabilmektedir.
  • Yağlı balıklar, balık karaciğeri yağı, yumurta sarısı, bazı mantarlar ve zenginleştirilmiş ürünler D vitamininin besinsel kaynaklarıdır.

diyet

Depresif Ruh Haline Etkisi Nedir?

Depresyonun risk etmenleri arasında cinsiyet, ırk, medeni durum, aile öyküsü, erken dönem çocukluk yaşantıları, olumsuz yaşam olayları ve stres etkenleri, sosyo-ekonomik durum ve genetik etmenler yer almasa, son yıllarda diyet kalitesinin kötü olmasının da depresyon için bir risk etmeni olduğu yapılan çalışmalarda söylenmektedir.

Özellikle folat, B6, B12 gibi B grubu vitaminler, çinko, demir, magnezyum gibi mineraller ve omega-3 yağ asidi depresyonla riski ile alakalı olabilir.Günlük beslenmesinde balık tüketimi ve omega-3 yağ asidi alımı az olan kişilerde de depresyon riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Son yıllarda yapılan çalışmalar, D vitamininin de depresyon ile ilişkili olabileceğine işaret etmektedir.

Balık ve depresyon arasındaki ilişki birçok çalışmada söylenmiş ancak omega-3 ile ilişkili olduğu özellikle vurgulanmıştı.Ancak bu durum artık D vitamini ile de ilgili olabilir denmeye başlandı.Çünkü D vitamininin en önemli diyet kaynağının balık olduğu bilinmektedir ve balık tüketimi ile depresyon arasındaki ilişki görülebilir. Haftalık beslenmeye en az 3 kez mevsim balığı eklemek hem D vitamini düzeylerinizi yükseltir hem de depresif ruh halinizi düzeltmenize yardımcı olur. Sağlıkla beslenin.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM

Form Assist Diyetisyeni