Çilek Mevsimi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Çilek Mevsimi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Çilek Mevsimi

Çileği sevmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum.Tüm keklere, pastalara, reçele yakışan bu meyve mucizevi özellikler taşıyor. Hepimiz çileği en başta C vitamini kaynağı olarak biliyor olsak da; aslında çileğin bilmediğimiz o kadar mucizevi etkileri var ki! İçerdiği lifler sindirimi yavaşlatarak kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcıdır ve lifin doyma etkisine sahip olduğu düşünülmektedir.

egzersiz

Bu antosiyanidinlerin, enflamatuar durumların ve kalp hastalıklarının önlenmesi dahil olmak üzere bir dizi potansiyel sağlık faydası olduğu düşünülüyor. Birçok vitamin (özellikle C ve K vitamini), potasyum, folik asit posa polifenol gibi yüksek antioksidan içeren çilek, iyi bir manganez ve potasyum kaynağı olmakla birlikte oldukça düşük kalorili!! Tarih boyunca, sindirim sistemi rahatsızlıkları, diş beyazlatma ve cilt tahrişlerine yardımcı olmak için tıbbi bağlamda kullanılmıştır.

Sadece bir porsiyon (1 su bardağı) bir portakaldan daha fazla C vitamini sağlıyor. 1 porsiyon çilek 51.5 mg C vitamini içeriyor, bu neredeyse günlük C vitamini ihtiyacımızın yarısı!

Taze Çilek Nasıl Olur?

Sert, dolgun, lekesiz ve küf içermeyen çilekleri seçelim. Parlak, koyu kırmızı renkli ve parlak yeşil yapraklı olanları tazeliğini koruyor demektir. Bu şekil ve görünümdeki çilekler tam olmuş demektir, daha fazla olgunlaşma görünmez. Bu yüzden donuk yeşil ya da sarı lekeleri görürseniz uzak durun.

Çilek, Sağlıklı Görüşünüzü Korur

Çileklerde bulunan antioksidan özellikler, yaşlılıkta körlüğe yol açabilecek kataraktların - göz merceğinin bulanıklaşması - önlenmesine de yardımcı olabilir. Gözlerimizin, C vitamininin, güneşin sert UV ışınlarından serbest radikallere maruz kalmamasını ve bu da lensteki proteine ​​zarar vermesini engellemesi gerekir. C vitamini ayrıca gözün kornea ve retinasını güçlendirmede önemli bir rol oynar.

Çilek ve Kanser

C vitamini, sağlıklı bir bağışıklık sistemi vücudun en iyi savunması olduğu için kanserin önlenmesine yardımcı olabilecek antioksidanlardan biridir. Ellagik asit adı verilen bir fitokimyasal - çilekde de bulunur - başka bir şeydir. Edwards, “Ellagic asidin, kanser hücresi büyümesini baskılamak gibi anti-kanser özellikleri sağladığı gösterilmiştir” diyor. “Çileklerde ayrıca lutein ve zeathancin antioksidanları var. Antioksidanlar, serbest radikalleri temizleyen ve hücrelerimiz üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerini etkisiz hale getiren temizleyicilerdir ”dedi. Diyetinizin meme kanseri riskini azaltmanıza nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.

Çilek Alerjisine Dikkat!

Çileklerin görülme sıklığı yüksek alerjen besinlerden olduğunu biliyor muydunuz? Huş polenine alerjiniz varsa, çileklere karşı ikincil bir besin alerjisi geliştirme ihtimaliniz daha yüksektir. En sık görülen semptomlar ağız ve boğazda karıncalanma, kaşıntı, sulu gözler ve burun akıntısında görülür. Besin alerjileri veya anafilaksi konusunda endişeleriniz varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Hadi Gelin Çileğin Diğer Faydalarına Bakalım:

  • Kilo yönetiminde yardımcı olur.
  • Kan basıncınızı düzenler.
  • Çilek günlük alacağınız posa miktarını artırır.
  • Doğum öncesi sağlığı geliştirmeye yardımcı olur.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı yardımcıdır.
  • Vücuttaki kırışıkları azaltır.
  • Vücuttaki inflamasyonu azaltır.
  • Bağışık sistemini güçlendirir.

Sonuç: 

Mevsiminde çileği hiçbir işlemden geçirmeden ve besin değeri kaybına uğratmadan bol bol tüketmeye özen gösterelim ve mucizevi etkilerinden yararlanalım :)

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Berrin Kolsuzoğlu

Form Assist Diyetisyeni