Bölgesel Zayıflama ve Akdeniz Diyeti

Bölgesel Zayflama ve Akdeniz Diyeti

Bölgesel Zayıflama

Google’a bölgesel zayıflama yazıp arattığım anda karşıma çıkan ilk sayfaların neredeyse tamamı ‘REKLAM’lı sayfalar Çoğu takviye ürün gibi tanıtılan çoğunun bir dayanağı olmayan ürünler ve fikirler. Peki asıl sorumuz bölgesel zayıflama diye bir şey var mı? Bir kere bir şeyin bu kadar reklamı yapılıyorsa bir durup düşünmemiz gerekiyor özellikle beslenme konusunda.

diyet

Örneğin zayıflama çayları sürekli bir bitki mucize ilan edilir ve zayıflama çayı olarak piyasaya sunulur.. Bir dönem mucize bitkilerin hapı çıkar deli gibi satılır. Aslında vücudunuzdan su kaybettiren ürünlerden başkaları değildir. Mesela ülkeye yeni bir ürün girer ve bir anda o mucize olur örneğin chia tohumu… Chia tohumu ile zayıflayan insanlar mı dersiniz tok tutuyor mucizesi mi dersiniz.

Burdaki asıl gerçek göz ardı edilerek pazarlama yapılır. Chia tohumu yoğurt veya süt ile tüketildiğinden kendisi de besin açısından zengin olduğu için yeterli beslenmek için. Yapılan araştırmalar diyor ki bazılarında tokluk sağlarken bazı insanlarda sağlamaz. Sağlamadığı insanlardan biri de benim :))

Bölgesel Zayıflama Bir Yalan!

Büyük elmalar küçük elma, büyük armutlar küçük armutlar olur.. 
Hepimiz genlere sahibiz. Birimizin yatkınlığı kalçadan kilo vermeye yatkınken bazımızın ki göbek veya kollara daha yatkın. Şikayetçi olduğumuz kısımlar farkındaysanız bizim yağ dokumuz. Yağ dokusu öyle ha deyince giden hücrelerden oluşmuyor maalesef.

ZORUNDA KALMADIKÇA YAĞ HÜCRELERİ küçülmez. Ne yapacağız uygun beslenme ve egzersiz.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEnin önemi burda tekrar ortaya çıkıyor.  Düşünün sadece bacak egzersizi yapan kişilerin göbek bölgesinde incelme gözlenmiş. Çok ilginç değil mi? Yediğimiz hiç bir şey direkt olarak bir bölgeye gitmezken egzersiz yaptığımız da direkt olarak bir bölgeden gitmiyor.

VÜCUT BİR BÜTÜN OLARAK ÇALIŞIR Eğer bir bölgenizden kurtulmak istiyorsanız tüm vücudunuz diyette olmalı. Akdeniz diyeti ile bölgesel zayıflamayacağız ama ufak ip uçları ile yağ yakımını destekleyip hızlandıracağız. 
  
1. Kesinlikle işlenmiş şekeri bırakmalıyız. Kan şeker seviyesini dengede tutmamız gerekiyor ki yağ yakımı başlayabilsin. Eğer siz sürekli kanınızda yüksek seviyede şeker bulundurursanız üzgünüm ama yağ kaybedemezsiniz.

2.  Cumartesi bahsettiğim akdeniz diyetinin bir parçası olan sağlıklı karbonhidratlara yönelmeliyiz. Nasıl? Sebze, meyve, kuru baklagiller, kinoa, chia, amarant gibi glutensiz tahıllar, pirinç doğru porsiyonlarda..

3. Yoğurt tüketebilirsiniz. Hayvansal yağ oranı yüksek olsa da içeriğindeki ‘orta zincirli yağ asitlerinin ki biz onlara MCT yağlarının’ diyoruz bazı çalışmalarda yağ yakımını desteklediği görülmüş. Hali hazırda günlük beslenmemizde yer alan bir ürün yani

4. Yeşil çay tüketmenin metabolizmayı hızlandırdığına dair yapılan çalışmalar var. Günde 1-2 kupa içeceğiniz yeşil çay hem de sıvı tüketiminizi artırmış olacak tabi ki şekersiz…

5. Sebze meyve tüketimini artıracağız. Akdeniz diyetinde nasıldı? Günde 2-3 kere sebze, 4-6 kere meyve ama ben bunu değiştirelim demiştim. Yani günde 4-6 kere sebze ve 2-3 kere meyve tüketmeliyiz. Glisemik indeksi düşük olanı seçelim evet ama önemli olan porsiyon…

6. Günlük almanız gereken protein miktarını alın. Haftada 2-3 kere balık, 1-2 kere tavuk ve 1 kere kırmızı et tüketmemiz gerekiyorsa akdeniz diyetinde ihtiyacımızı nasıl karşılayacağız? Kuru baklagillerle, tahıllarla, kuru yemişlerle…

7. Yağ miktarına dikkat edin. Neydi? NE KADAR YAĞ YEDİĞİMİZ DEĞİL NEYİ YEDİĞİMİZ önemliydi. Bol bol yağlı tohumlar, zeytinyağı tüketmeliyiz. Doymuş yani hayvansal yağlara ise ara vermemiz gerekiyor. Ceviz, fındık, fıstık, soğuk sıkım zeytinyağı, keten tohumu, avokado…

8. Güne 1 bardak ile başlayın bir bardak su ile bitirin. Metabolizmayı hızlandırmak adına…

9. Tek tip beslenmeyin. Sebze ve meyve çeşitlerini değiştirin. 
  
Akdeniz Diyetinin beslenme ilkelerinden bahsettik aslında yağ yakımını hızlandırırken. Diyetlerden korkmayın. Beslenme düzeni olarak görün ve size ne uygun listeleri, programları uygulayıp daha önemlisi öğrenin. Ömür boyu diyet olmaz, beslenme olur diyerek sağlıklı başlangıçlara diyorum…

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM

Form Assist Diyetisyeni