Bitki Çayları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bitki Çayları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bitki Çayları

Bitkilerin yaprak, meyve, çiçek ve ya kökleri çay yapımında kullanılarak karşımıza bitki çayı olarak çıkmaktadır. Bitki çayları, taze bitkilerden veya bu bitkilerin kurutulmuş hallerinden elde edilebilmektedir. Bitki çayları sağlıklı yaşama katkı sağlaması ve lezzetinden dolayı gün içinde sıklıkla tercih edilmektedir. Karışık bitki çayları, aromalı çaylar, taze bitki yaprakları günlük yaşamda en çok tercih edilen bitki çaylarıdır.

diyet

Kilo verme sürecindeki kişiler bitkilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan form çaylarını tercih edebilmektedirler. Form çayları zayıflama çayları değillerdir. Sindirim sistemini rahatlatan ve metabolizmaya destek olan çaylardır. Hamileler, emziren anneler ve çocuklar kendilere uygun bitki çaylarını tercih edebilmektedirler.

Ergenlik dönemi öncesindeki çocukların çok fazla çeşit içeren bitki çaylarını tüketmemeleri gerekmektedir. Hamileler ve emzirenler için rezene, gaz şikayetlerini giderdiğinden sıklıkla kullanılan bir bitkidir ve zencefil, portakal kabuğu, ahududu yaprakları, nane yaprağı ve kuşburnu tüketimi de önerilmektedir.

Emzirme döneminde ise kafein içeren (yeşil çay gibi) bitki çayları tüketilmemeli, yerine ıhlamur, papatya, melisa, rezene tüketilmelidir.  
Her besinin aşırı tüketimi sağlık açısından problem yaratmaktadır. Dolayısıyla bitki çaylarının tüketiminde de kontrollü olmak gerekir. Günde en fazla 5 kupa bitki çayı tüketimi, sağlıkı kişiler için önerilmektedir. Form çayları ise sürekli değil ara ara tercih edilmesi gereken bitki çaylarındandır.

Bitki çayları, yağ metabolizmasını desteklemekte, ödemin atılmasına yardımcı olmakta, kan şekerinin dengelenmesini sağlamakta, bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin çoğalmasına destek vermektedir. Antioksidan özelliklerinden dolayı kansere karşı korumaktadırlar.

Bir kaç bitki örneğine bakılacak olursa; Adaçayı: İdrar söktürücü ve antiseptiktir.

Ihlamur: İdrar söktürücüdür, akciğerleri yatıştırır ve antioksidandır. 

Kuşburnu: Kabızlık problemin azaltır, sakinleştirir, soğuk algınlığını hafifletir. 

Papatya: Gaz gidericidir, kasları gevşetir ve rahatlatır. Regl dönemlerinde ağrıları hafifletir.  

Rezene: Sindirim problemlerini azaltır, mide ağrısı ve gaz şikayetlerini hafifletir. 

YeşilÇay ve Beyaz Çay: Yağ metabolizmasını destekler, metabolizmayı hızlandırır, antioksidandır. 

Mate, kekik, biberiye: Yağ yakımını destekler. 

Kiraz sapı, funda yaprağı: Vücuttan ödem atar.  

Tarçın: kan şekerinin dengelenmesinde rol oynar. 

Sinemaki: Kabızlığın çözülmesine yardımcıdır. 

Hibiskus: Kan yağlarını düzenler, kolesterolü düşürür. 

Melisa: Sinirleri yatıştırır, mide ve sindirim sistemine iyi gelir. 

En doğal haliyle seçilen bitkilerin ve meyvelerin tazeliğini ve içerisindeki yararlı bileşenleri korumak için paketleme çok önemlidir. Hijyenin koşullarının sağlanması ve çayların daha rahat kullanılması için ek değmeden, sağlıklı ambalaj malzemesi ile paketlenmesi gerekmektedir.

Herhangi bir aktardan alınan bitki çayları gıda güvenliği açısından gereken şartları sağlamayabilmektedir. Paketlenmiş bitki çayları depolama süresince tazeliğini korumakta ve herhangi başka bir besin ile temas etmemektedir. Bu yüzden açıkta satılan çaylar yerine güvenilir paketli bitki çayları tercih edimelidir.

Tercih edilen paketli bitki çayının poşet malzemesi de önemli bir konudur. Bu poşetler bitki liflerinden üretilmeli ve herhangi bir kimyasal veya ağartıcı içermemelidir. Doğal bitki liflerinden paketlenen bitki çaylarının içeriğinin de doğal olması beklenmektedir. Bitki çayları herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duymamaktadır. Satın alınan bitki çayının katkısız, doğal olmasına özen gösterilmelidir.

Aromalı çaylar tüketmekte bir sakınca olmadığı Türk Gıda Koteksi’nde belirtilmektedir. Bitki çayları tüketilirken içeriği bilinmeyen bitki karışımları kullanılmamalıdır. 

FORM ASSİST 5’li BİTKİ ÇAY SETİ

Form Çaylarımız içerdikleri bitkilere göre metabolizma hızlandırıcı, kansere karşı hücreleri koruyucu, bağışıklık sistemi güçlendirici, sinirleri yatıştırıcı ve sindirim sistemine yardımcıdır.

Sağlığınızı önemsiyoruz ve çaylarımızla sağlığınızı bir bütün halinde ele alıyoruz. Ürünlerimizde herhangi bir katkı maddesi bulunmaz, yapay tatlandırıcı içermez.

Aşağıda çaylarımızı ve kullanım önerilerimizi bulabilirsiniz.

1- "ELMA"'lı Mate, Elma, Karahindiba ve Funda Çayı

 

Mate, elma, karahindiba, funda içeren 'ELMALI' çay ile metabolizmanızı hızlandırır, içindeki yüksek antioksidan miktarıyla, bir çok hastalıktan korunmanızı sağlar.

Kullanım Sıklığı:
Haftada 2 gün kahvaltıdan 10 dakika önce içilmesi önerilir.

Örnek takvim:

Salı ve Perşembe günleri
Kahvaltıdan 10 dk. önce içiniz.

 

2- "LİMONLU"'lı Yeşil Çay

 

Bu çay ile yağ yakımınızı destekliyoruz. Aynı zamanda yüksek antioksidan özelliği ile kanser gibi hastalıklara karşı da doğal bir koruyucudur.

 Kullanım Sıklığı:

Haftada 2 gün kahvaltıdan 10 dakika önce içilmesi önerilir.

Örnek takvim:
Pazartesi, Çarşamba, Pazar günleri,
Kahvaltıdan 10 dk. önce içiniz.

3- "NARLI"'lı Biberiye ve Hibisküs Çayı

Biberiye, hibisküs ve nar içeren 'NARLI' çay ile kansere karşı vücudunuzu korurken ve bağışıklık sisteminizi güçlendiriyoruz.

Kullanım Sıklığı:
İkindi öğününde veya akşam yemeğinden 30 dakika önce içilmesi tavsiye edilir.

Örnek takvim:
Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri,
İkindi öğününde veya akşam yemeğinden 30 dakika sonra içilir.

4- "PORTAKALLI"'lı Papatya, Rezene, Melisa, Portakal Çayı

İyi bir uyku sağlıklı kilo vermenin en önemli adımlarından biridir. 'PORTAKALLI' çayı içerdiği melisa, papatya ve rezene sayesinde sizi rahatlatacak ve uyku kalitenizin artmasına yardımcı olacaktır.

Kullanım Sıklığı:
Gece uyumadan 40 dakika önce içilmesi tavsiye edilir.

Örnek takvim:
Gece uyumadan 40 dakika önce,
Haftada 4 gün 'MELİSALI' çayını içebilirsiniz.

5- "BÖĞÜRTLENLİ"'lı Kiraz Sapı, Mısır Püskülü, Tarçın, Böğürtlen Çayı

İçerdiği böğürtlen, tarçın,, mısır püskülü, kiraz sapı ile sindirim sistemini düzenlerken ödem atmanıza yardımcı oluyoruz. Özellikle çok yorgun olduğunuz ve örneğin ayaklarınızın şiştiği veya kadınlar için adet dönemi öncesi içilmesi tavsiye edilir.

Genel Bilgi ve Notlar:

  • Gün içinde 3 kupa bitki çayı içilmesi önerilmektedir. Beslenme programına ve sizin bireysel durumunuza göre bu sayı artabilir veya azalabilir.
  • Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için, en doğru yöntem doğru beslenmedir. Bu Form Çay paketi ile birlikte diyetisyen hizmeti paketlerimize göz atabilirsiniz.

Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM

Form Assist Diyetisyeni

    Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

    Google Play ücretsiz indir : Form Assist

    App Store ücretsiz indir : Form Assist

    Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM 

    Form Assist Diyetisyeni