Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Yolları Neledir?

Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Yolları Neledir?

Bağışıklık Sistemi Güçlendirme

Bağışıklık sistemi vücudumuzun dış etmenlere karşı geliştirmiş olduğu savunma mekanizmasıdır. Dolayısıyla  beslenme şekli, uyku düzeni, kronik hastalıklar gibi pek çok faktör bağışıklık sistemini etkilemektedir. Bu sistem vücuda giren zararlı canlılar, tümör hücreleri gibi maddelere karşı oluşturulur.

Maruz kalınan radyasyon, hava kirliliği, yoğun çalışma temposu, stres gibi pek çok dış etkenler ile birlikte sağlıksız beslenme bağışıklık sistemini güçsüzleştirir. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için yaşam kalitesini yüksek tutmak, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak gerekir.

diyet

Bağışıklık Sistemi Çökmesi Nedir?

Vücudun savunma mekanizması sürekli korunması gereken bir sistem olarak karşımıza çıkar. Küçük bir zararlı mikroorganizma dahi savunma mekanizmasını zayıflatarak hastalıklara karşı güçsüz hale getirebilir. Bağışıklık sistemini ayakta tutmak için beslenme ve yaşam kalitesi olabildiğince üst seviyede tutulmalı ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Fiziksel aktivite düzenli olarak yapılmalıdır. Özellikle kış aylarında zayıflayan hatta çökme noktasına gelen bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol vitaminli içecekler tüketmek önemlidir. Özellikle vücut ısısını artıran çorbalar, bitki çayları tercih edilmelidir. 

Bağışıklık sistemini 

  • Kuşburnu
  • Ihlamur
  • Yeşil çay
  • Baharatlı çaylar
  • Kayısı ve erik çayı
  • Zencefil ve zerdeçal çayı içerek güçlendirebilirsiniz.

Çorbalar da bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Sebze çorbalarına kemik suyu, soğan ve sarımsak ile beraber zencefil, zerdeçal, karabiber ekleyerek daha sağlıklı çorbalar yapabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yemeliyiz?

Kötü beslenme bağışıklığı en çok etkileyen faktörlerin yerine gelir.
Bağışıklık sistemine destek olan en etkili madde proteindir. Protein, enfeksiyona karşı vücut direncini artırır. Hayvansal ve bitkisel proteinlerin bir arada tüketilmesi doğru olacaktır. Yoğurt ile sebzeli bulgur pilavı, süt ile badem, balık ile nohutlu semizotu salatası örnek menü olarak tercih edilebilir.

Uyku düzenine dikkat edilmelidir. En az 8 saat düzenli uyku önemlidir. Hareketli yaşam metabolizmayı ve vücudun tepkisini hızlandırır. Egzersiz, yürüyüş gibi sporlar zindelik sağlayacağı gibi savunma mekanizmamızı da ayakta tutar. Yeşil mercimek, nohut, mercimek, fasulye gibi bakliyatları bol bol tüketmeliyiz. Hem protein desteği hem de içerdikleri vitamin mineraller ile koruyucu etki gösterirler.

Kuruyemiş tüketmeye özen gösterilmelidir. İçerdikleri selenyum ve çinko bağışıklık sisteminin en önemli maddelerindendir. Sebze ve meyveyi mevsiminde ve taze tüketilmelidir. Bol C vitamini ve antioksidan alımı bağışıklık sistemini destekler.
Yağ olarak sağlıklı yağlar olarak adlandırdığımız zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı gibi yağlar kullanılmalıdır. Bu yağlar metabolizmayı destekler ve kan yağlarını dengede tutar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıda Takviyeleri Nelerdir?

Enfeksiyon riski taşınan zamanlarda günlük C vitamini desteği alınması faydalıdır.
Probiyotik kapsül bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar kategorisinde sayılırken; kefir, yoğurt tüketimi de önemlidir.

Kara mürver bitkisi bağışıklık sistemini güçlendirir. Çok güçlü bir antioksidandır. Yulaf gibi doğal olarak beta glukan içereren gıdalar veya beta glukan takviyesi almak destekleyicidir.

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Hijyen Kurallarına Dikkat Edilmelidir?

Bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için bu basit hijyen kuralları uygulanmalıdır. Temasla geçen pek çok hastalığın kaynağı hepimizin bildiği gibi mikroplardır. Mikropların hastalığa dönüşmesinin sebebi ise hijyen kurallarına dikkat edilmiyor olmasıdır.

Evde yaşayan her birey farklı havlu kullanmalıdır. Böylece solunum salgıları ile geçen hastalıklara karşı önlem almış olursunuz. Cep telefonları, anahtar, cüzdan, otobüs kartı gibi sürekli kullanılan araç ve gereçler düzenli olarak temizlenmelidir.
Ortak yemek yeme veya su içme alışkanlığı varsa bırakılmalıdır. Ortak kullanılan kumanda, prizler, kapı kolları sık sık dezenfekte edilmelidir.

Bilinçsiz diyet yapmak bazen savunma mekanizmasını zayıflatan hatta çökerten etkenlerden biridir. Doğru kaynaklardan bilgi edinilmeden veya bir uzmana danışılmadan başlanan diyetler bazen kişiye uygun olmaz ve kısa sürede kilo kaybı yaşatarak bağışıklık sistemini çökertir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için bir diyetisyen eşliğinde kişiye özel diyet modeli takip edilmelidir.

Aşırı kilo ve zayıflık da bağışıklık sistemine zarar verir. Bedeniniz size sinyaller veriyor, kendinizi halsiz ve bitkin hissediyor, sürekli hasta oluyor ve hastalığı zor atlatıyorsanız hemen bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizi öneririz.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığının 6 işareti şunlardır

  • Aşırı yorgun hissetme ve enerji düşüklüğü
  • Boğaz enfeksiyonu, gribal enfeksiyon gibi üst solunum yolları hastalıklarının tekrarlaması
  • Ağızda çıkan aft, pamukçuk gibi yaralar
  • Cilt solukluğu ve ciltte çeşitli bozukluklar
  • Uçuk ve yaraların sıklıkla görülmesi sayılabilir.

Doğuştan gelen kronik hastalıklar, yaşam şekli veya beslenme alışkanlıkları bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan etkenlerdendir. Bağışıklığı zayıflatan en önemli beslenme hatası ise yeterli ve dengeli besin tüketmemektir Yapılan şok diyetler, ani kilo kayıpları ve kilo alımları, sağlıksız besinleri tercih etmek bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olan etkenlerden bazılarıdır.

Bağışıklık sistemini destekleyen vitamin ve mineraller arasında; demir, çinko, karotenler, selenyum, C, D, E, B ve A vitaminleri vardır. Diyet ile yeterli alındıklarından emin olunmalıdır.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Form Assist