Artrit Hastalığı Nedir ve Hangi Besinler İyi Gelir?

Artrit Hastalığı Nedir ve Hangi Besinler İyi Gelir?

Artrit Hastalığı: Nedir ve Hangi Besinler İyi Gelir?

Artrit hastalığı nedir ve hangi besinler iyi gelir? diye merak edenleri kırmızı davetiye ile okumaya davet etmekteyim. Artrit, halk arasında kireçlenme diye bilinen vücut eklemlerinde meydana gelen iltihabik bir durumdur.

Kişinin hayat kalitesini düşürmesi yanı sıra ağrılar zorluklar yaşatabilir. Bu hastalığı anlamak hem hasta hem de yakın çevresi için çok önemlidir çünkü ne kadar iyi baş edebilinirse kişinin yaşam kalitesi o kadar artacaktır.

egzersiz

Çevresel faktörler, genetik faktörler, enfeksiyonlar, immün sistem bozukluğu, endokrin problemler, travmalar, cinsiyet ve stres artrit hastalığını tetikleyen faktörler olarak sayılabilir. Artrit Hastalığı 6 gruptur ve bu 6 gruptaki hastalara önerilen ortak tavsiye eğer kiloları varsa bu kiloları vermeleri ve beslenmelerini acil şekilde düzenlemeleri gerektiğidir. Eğer bu erken belirtileri görüyorsanız bir doktora başvurmalısınız.

  • Eklemlerde ağrı ve sertlik
  • Ayak baş parmağında acı
  • Parmaklarda şekil bozukluğu
  • Ağrı yüzünden uyuyamama
  • Yorgunluk
  • Kırmızı, pul pul olmuş deri

Peki neler tüketmeliyiz? Besinler ile hastalığı tedavi edemeyiz ancak semptomları düzeltebilir, daha hafif atlatmayı sağlayabiliriz. Temel olarak antiinflamatuar dediğimiz iltihap azaltıcı besinlere yönelmek faydalı olacaktır. Kırmızı acı biber,kekik, ananas, zencefil, dulavrat otu, meyan kökü, zerdeçal, keten tohumu, ısırgan otu, biberiye… Bu bitkiler hem antiinflamatuar özelliği hem de antioksidan özelliği ile semptomları azaltıyor ve ağrı azaltıcı özellikleri ile rahatlatıyor.

İnflamasyonu Azaltmak İçin Tüketmeniz Gereken 11 Besin

Tam Tahıllı Ürünler

Artrit diyetinin önemli bir parçasını oluşturan tam tahıllar C-reaktif proteinlerinin seviyesini düşürürler ve bu proteinler direkt olarak inflamasyon ile ilişkilidir. Yulaf ve kahverengi pirinç tercih edebilirsiniz.

Turunçgiller

C vitamini artrit gelişimini yavaşlatır ve inflamasyon etkilerini azaltır. Düzenli ve yeterli miktarda C vitamini artrit gelişim riskini azaltmaktadır. En iyi gelen turunçgiller ise portakal ve limon…

Artrit Hastalığı: Nedir ve Hangi Besinler İyi Gelir? Kiraz

Yapılan son araştırmalara göre vişne ve vişne suyu inflamasyon azaltmaya yardımcı oluyor. 1 su bardağı vişne yiyen artrit hastaları ağrılarının azalttığını belirtmişler ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtmeliyim.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

E vitamini antiinflamatuar özellikte bir vitamindir ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Artritte en iyi koyu yeşil yapraklı sebze ıspanak ve kale maruludur. Kale marulunu Türkiyede internetten sipariş edebilir veya bazı marketlerde kolayca bulabilirsiniz.

Yeşil Çay

Yeşil çay içerdiği bir çok antioksidan özellik sayesinde artritin semptomlarını hafifletir. İçerdiği polifenoller artrit inflamasyonunun etkilerini azaltır. Yeşil çay tüketiminde aşırıya kaçmamak ise çok önemli.

Brokoli

Brokoli E vitamininin önemli bir diğer kaynağıdır. E vitamini ve içerdiği sülforafan artrit gelişimini yavaşlatır.

Zerdeçal

Curcumin için zerdeçal yüksek antiinflamatuar özelliğe sahip. Hatta yüzyıllardır Hindistanda inflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılıyor!

Artrit Hastalığı: Nedir ve Hangi Besinler İyi Gelir? Sarımsak

Sarımsak içerdiği diallildisülfat ile kıkırdaklara zarar veren enzimlerin üretilmesini önlüyor! İçerdiği diğer bir bileşik olan allicin ise inflamatuar kaynaklı acıyı azaltıyor.

Zeytinyağı

Zeytinyağı içeriğindeki oleokantal ile antiinflamatuar özellikler taşır. Zeytinyağı özellikle osteoartrit ve romatoid artritte çok etkili…

Balık

Bir çok balık türü omega-3 yağ asiti içerir. Omega-3’ün antiinflamatuar olduğu en yaygın bilinen gerçektir. Haftada 2-3 kere balık tüketmek semptomların hafiflemesine neden olur.

Kuruyemişler

Kuruyemişler, inflamatuar azaltıcı bir çok antioksidana sahipler. Badem özellikle yüksek E vitamini ve kalsiyum içeriği ile yararlılık açısından ayrılır. Ceviz ise  artritli hastalar için yine iyi bir tercihtir.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM

Form Assist Diyetisyeni