Anti-inflamatuar Besinler Nelerdir? Faydaları Nelerdir?

Anti-inflamatuar Besinler Nelerdir? Faydalar Nelerdir?

Anti-inflamatuar

İnflamasyon yani iltihap; yaralanma, tahriş olma veya vücutta meydana gelen enfeksiyona karşı vücudun verdiği tepki anlamına gelmektedir. Vücudun virüs ve bakterilere vücut doğal olarak geliştirdiği bu tepki aynı zamanda bir iyileşme belirtisidir. Ancak iltihaplanma kontrol altına alınmalıdır çünkü beraberinde kronik hastalıklar kanser ve akne gibi hastalıklar getirmektedir.

Vücut, her gün bir şeye karşı tepki oluşturarak inflamasyon meydana getirir. İnflamasyon azaltıcı besinler yani anti-inflamatuar besinler vücuda destek olarak inflamasyonun kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır. Antioksidan besinler ile içeriğinde anti-inflamatuar bileşenler bulunduran besinleri sizler için listeledik. 

diyet

Kereviz Sapı

Kereviz sapı yüksek antioksidan içeriği ve anti-inflamatuar etkisi ile kolesterol seviyeleri ve kan basıncının (tansiyon) dengede kalmasını sağlar. Her gün bir bardak kereviz sapı suyu tüketmenin bir çok hastalığa karşı koruyucu olduğu araştırmalar tarafından gösterilmektedir. Kereviz sapını humus ile beraber de tüketebilirsiniz. Bebeklerde diş kaşıyıcı olarak kereviz sapı kullanmak onların da bu besin ögelerini almasını sağlar.

Pancar

Kırmızı pancar, içerdiği yüksek seviyedeki potasyum, magnezyum ve gerekli mineraller ile birlikte inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmaktadır. Pancar çorbası, salatalara çiğ olarak pancar eklemek, pancar suyu tüketmek, fermente pancar turşusu yapmak pancarı tüketmenin bir kaç alternatif yoludur.

anti inflamatuar

Brokoli

Brokoli yüksek seviyede inflamasyon ögeleri içeren bir sebzedir. Özellikle çocukların beslenme planlarında yer almalıdır. Brokoli suda haşlanmamalı, buharda pişirilmeli veya çiğ tüketilmelidir. Brokolinin içeriğindeki bileşiklerden en yüksek seviyede faydalanmak için hardal tohumu ile beraber tüketilmelidir. 

Yabanmersini

Yabanmersini önemli antioksidanların güçlü bir kombinasyonunu barındırır. İçinde antioksidanların yanı sıra anti-inflamatuar ögeler ve vitaminler vardır. Yabanmersini yulaf lapasına, meyve salatalarına, meyve sularına ve tatlılara eklenmektedir.

Somon

Somon, D vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini içerir ve inflamasyon azaltan omega-3’ün önemli bir kaynağıdır. Derin soğuk sularda yaşayan balıklar omega -3 açısından zengindir. Omega- 3 aynı zamanda ceviz, semizotu ve keten tohumunda bulunur.

Ceviz

Günlük olarak tüketilmesi gereken besinlerden biri cevizdir. Vücudu inflamasyona karşı korurken içeriğindeki antioksidanlar ve omega-3 inflamasyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ceviz, kabuklu olarak bekletilip tüketileceği zaman kırılmalıdır. Serin ve kuru bir yerde saklanması cevizin içeriğindeki bileşiklerin korunmasını sağlar.

Chia Tohumu

Chia tohumu birçok besin ögesi açısından zengin, ve ayrıca protein kaynağıdır. Hayvansal proteinler vücutta inflamasyonu artırmaktadır. Chia tohumu gibi bitkisel protein kaynaklarını tüketmek inflamasyonun yükselmesini engeller ve içeriğindeki omega-3, omega-6 yağ asitleri inflamasyon dengesinin korunmasına destek olur.

Zerdeçal

Supleman takviyesi olarak da alımı tavsiye edilen curcumin maddesi zerdeçalda yüksek miktarda bulunmaktadır.
Curcumin vücuttaki inflamasyonu azaltır, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur, kansere karşı koruyucudur. Zerdeçalın içerisindeki curcumin maddesinin etkin hale gelebilmesi için karabiber ve yağ kaynağı bir besin ile tüketilmesi gerekmektedir. 

Zencefil

Zencefil yüzyıllardır vücut direncini korumak için kullanılan bir bitkidir. Anti- inflamatuar olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirir, hücreleri dış etkenlere karşı korur, sindirim ve dolaşım sisteminin çalışmasını kolaylaştırır. Zencefil çayı, adaçayı ile beraber yapıldığında bağışıklık güçlendirmek için kullanılır. Baharat olarak çorbalara ve salatalara da eklenebilir. 

Ananas

Ananas en çok içerisinde yer alan yağ yakıcı enzim bromelain ile bilinir. İçeriğindeki bromelain ve quersetin bir araya geldiğinde güçlü bir anti- inflamatuar besin oluşturur. Ananas, yağ yakımını desteklerken, bağışıklığı güçlendirir, tatlı krizlerini azaltır. 

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda A ve K vitamini içerirler. K vitamini kan dolaşımında etkilidir. A vitamini ise en çok göz sağlığına olan faydası ile bilinmektedir. İkisi bir arada vücuttaki inflamasyonu azaltmaktadır. Gereken vitamin ve mineralleri içermesi, antioksidan kapasitesi yüksek olması sebebiyle öğünlerde yeşil yapraklı sebzeler ile yapılan salatalar tercih etmek koruyucu olacaktır.

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar Yıldırım

Form Assist Diyetisyeni