Alzheimer ve Bunama Hastalığından Korunma Yöntemleri

Alzheimer ve Bunama Hastalndan Korunma Yöntemleri

Alzheimer ve Bunama Hastalığı

Alzheimer ve bunama hastalığından korunmak için beyin gelişimi ve normal bilişsel işlevler için beslenme durumu çok önemlidir. Bilişsel işlevi korumak için; Yeterli fakat aşırı olmayan enerji alımının sağlanması

Antioksidan vitaminlerin ( örneğin E vitamini…), B vitaminlerinin ve minerallerin bolca alınması. Balıklardan n-3 ( omega 3) yağ asitlerinin alınması. Hayvansal yağ ve kolesterol tüketiminin orta seviyelerde olması yapılan çalışmalarda ortaya konan genel önerilerdir.

egzersiz

Diyet açısından genel bir bakış atacak olursak, antioksidan tüketimi, sağlıklı yağlarla beslenme ve yeterli enerji alımı ana hatlarıyla biliş ile ilgili -örneğin Alzheimer Hastalığı- diyet önceliklerimiz olmalıdır. Antioksidan besin ögelerinin yaşlanma karşıtı özellikleri bu hastalıklarda çok fazla önerilmelerine ve tüketilmelerine neden olmuştur.

Bilinç kaybı ve demans (bunama) yaşla birlikte artmakta ve genetik faktörler bunu hızlandırmaktadır. Oksidatif hasar dediğimiz hücrelerimizde meydana gelen hasarları antioksidanların önlediğini böylece kansere karşı da çok iyi koruyucular olduğunu daha önce söylemiştik. Bu hasarlar aynı zamanda sinir hücrelerine de zarar veriyorlar.

Alzheimer ve bunama hastalığından korunmak için, antioksidan açısından zengin sebze ve meyveleri tüketmenin, E vitamini gerekirse takviyesini almanın sinir hücrelerini koruduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Üstelik E ve C vitaminini düzenli ve birlikte almak Alzheimer Hastalığının gelişmesini azaltmıştır. Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyona sahipsen Alzheimer Hastası olma riskin oldukça yüksek demektir. Düşük doymuş yağ ve trans yağ tüketimi riski azaltmakta!  Dahası da var.

Diyabet hastası isen Alzheimer Hastası olma riskin tam 2 kat daha fazla. Hemen beslenmeni gözden geçir, genetik faktörler çok etkili demiştik beslenme şeklin ile genlerinin etkisini artırabilirsin. Hem diyabet hastası hem de APOE4 genine sahipsen Alzheimer olma riskin 2 kattan daha fazla. Ama korkma doğru beslenmeyi seçmenin Alzheimer Hastalığını ve bunamayı geriletmek için bir yol olduğu savunulmakta! Amacımız çok fazla karbonhidrat tüketmeyip sağlıklı yağlara yönelmek olmalı.

Alzheimer ve Bunama Hastalığından Korunmak Elimizde

Alzheimer ve bunama hastalığından korunmak için ve günümüzde hastalıklardan korunmak için önerilen altın diyet ‘Akdeniz Diyeti’dir. Yapılan çalışmalarda görülmüş ki akdeniz diyeti ile beslenen kişilerin yaşam sürelerinin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürüyorlar.

Akdeniz diyetinde amaç, meyve, sebze, yağlı tohumlar ve zeytinyağından zengin et ve türevlerinden ise zayıf beslenmektir. ‘Beyin besinleri’ olarak adlandırılan besinlere beslenme düzeninde yer vermek yine aynı şekilde Alzheimer hastalığı ve bunama gibi bilişsel hastalıklardan korunmadan çok etkili. Bu besinler yeşil çay ve yaban mersini gibi antioksidan kapasitesi yüksek besinler.

Alzheimer ve bunama hastalığından korunmak için, düzenli balık tüketiminin -dolasıyla omega-3- bunamayı azalttığı bulunmuş. Kısa süreli supleman desteği maalesef etkili değil… Bilerek yapılan enerji kısıtlı diyetlerin sebep olduğu sonuçlar arasında bilişsel kayıp hastalıkları da var. Bu şu demek bilinçsizce yaptığın diyetler ve/veya şok diyetler anlık değil belki ama uzun vadede çok ağır sonuçlar ortaya çıkarıyor. Yapılan çalışmalar yeterli enerji alımının Alzheimer Hastalığında koruyucu olduğu olabileceği yönünde.

Yeterli ve dengeli beslenmek bu işin sırrı :) Çocukluk dönemindeki beslenme yetersizliklerinin yetişkinlikteki bilişsel durum ve bilişsel eksiklikler üzerinde etkili olduğu, erken doğan bebeklerde anne sütünün ileri dönemlerde ki bilişsel gelişim üzerindeki etkileri bilinmektedir. Sonuç olarak alzheimer ve bunama hastalığından korunmak için, bebeklikten başlayıp yetişkinliğimizin sonuna kadar bilişsel hastalıklardan korunmak için yapmamız gereken verdiğim sır.

Mucize besin yoktur, besini düzenli ve yeterli tüketmek vardır. Sen de bunu başarmak istiyor gelecekteki hastalıklardan nasıl korunabilirim diyorsan Form Assist sana yardımcı olacak…

Daha fazla yemek tariflerimiz için buraya tıklayınız

Google Play ücretsiz indir : Form Assist

App Store ücretsiz indir : Form Assist

Dyt. Meltem Pınar Yıldırım

Form Assist Diyetisyeni