Kiloya Göre Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?

Kiloya Göre Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?

Günümüzde teknolijinin gelişmesi ve hareketin azalması ile kilo alma ciddi bir problem haline gelmiştir.Şeker hastalığı, yüksek kolesterol, mide ve bağırsak hastalıkları, kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid bozuklukları ve insülin direnci gibi metabolik hastalıkların temelini oluşturan şişmanlık, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabilir. Bireye özel planlanan doğru bir beslenme ve egzersiz programı şişmanlık tedavisi için en etkili yöntemdir. Bu süreçte planlanlanan beslenme programının hedefi yaşam tarsi değişikliğine odaklanmasıdır.
 
Sağlıklı Beslenme Programı
Öncelikle besinlerin yeterli ve dengeli olması gerekmektedir.Sağlıklı beslenme programı içeriğinde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi vücut yapı taşlarını oluşturan besin gruplarının tamamını içermeli ve vücudun ihtiyaç duyduğu kaloriyi sağlamalıdır.Aynı zamanda diyet listeleri esnek olabilmeli, tek bir besine bağlı kalınmadan çeşitlendirilebilmelidir. Böylece diyetin sıkıcı olması durumu da önlenmiş olur. Kilo vermeye karar veren kişinin cinsiyeti, yaşı, beslenme alışkanlıkları, maddi durumu, çalışma koşulları gibi faktörler göz önünde bulundurularak diyet listesi planlanmalıdır. Aynı zamanda menüde yer alan yemeklerin kolay ulaşılabilir olması ve kişinin damak tadına uygun planlanması diyetin uygulabilirliğini arttırmaktadır. Denge ve çeşitliliğin önemli olduğu sağlıklı zayıflama programlarında ihtiyaç duyulan kalori için kullanılan besin grupları haftanın belirli günlerine dağıtılarak tüketilebilir.
 
Sağlıklı zayıflama diyet listesi
Vücudun ihtiyaç duyduğu kalori karşılanmadığında,düşük kalorili bir diyet uygulandığında, vücut bu diyete adapte olarak kıtlık duygusuna kapılmaktadır.Bu sebele vücut metabolizma hızını düşürerek daha az enerji harcamaya çalışmaktadır. Bunun sonucunda, diyet bırakıldığinda verilen kilo fazlasıyla geri alınmaktadır. Kalıcı kilo verilmesi sağlıklı bir zayıflama listesinin temel amaçlarından biri olmalıdır.Yaşam tarzında değişikliklere odaklı hazırlanan beslenme programları dengeli ve sağlıklı beslenmenin öğrenilmesini sağlamakta ve yaşam boyu fiziksel aktivite programı uygulanmasını desteklemektedir.Zayıflama listesi içeriğinde yer alan porsiyon miktarları önemlidir. Diyet uygulanırken kan şekeri ve iştahın kontrolünü sağlamak amacı ile öğün sıkılığı  planlanmalıdır. Aynı saatlerde yemek yiyerek vücudun metabolik saati düzenlenebilmektedir.
 
Zayıflama Diyeti İçeriği
Diyet yemekleri dendiğinde akla ilk gelen yağsız, tuzsuz ve lezzetsiz yemekler olmaktadır. Oysa yağlar vücut için elzem asitler içermektedir. Hormonların ve sinir sisteminin düzenli olarak çalışmasında etkin olan yağlar, yağda eriyen vitaminler için de oldukça önem arzetmektedir. Vücudun ısı dengesinin korunmasında önemli rol oynayan yağlar, midenin geç boşalmasını da sağlayarak açlık duygusunu geciktirmektedir. Bu sebeple zayıflamak diyet listesi hazırlanırken yağsız değil az yağlı yemekler kullanılması gerekmektedir. Yağ çeşidi olarak zeytinyağı, avokado yağı gibi sağlıklı yağlar tüketilmesi hücre zarlarının daha iyi korunmasını sağlamaktadır. Yüksek lif içeren tahıllar, kepekli makarna, kinoa, bulgur, kepekli pirinç gibi karbonhidratlar diyette mutlaka yer almalıdır.  Kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynayan süt, yoğurt, kefir gibi besinler de sağlıklı bir diyetin temelini oluşturmaktadır. Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip meyve ve sebzeler içerdikleri antioksidan bileşenler nedeniyle beslenme programlarında mutlaka yer almalıdır. Yüksek protein içeriğine sahip olan et, tavuk, yumurta, balık ve kuru baklagiller ise hem kasların korunmasına yardımcı olur hem de geç sindirildiğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlamaktadır. Tüm bu besin gruplarının yeterli ve dengeli alınmasını sağlayan zayıflama listesi ile yağ yakımınız daha hızlı ve kilo vermeniz daha kalıcı yapacaktır.
 
 
 Dyt. Yeşim Yabancı
Form Assist Diyetisyeni