Grip Olmaktan Korunmak İçin 5 İpucu

Grip Olmaktan Korunmak İçin 5 İpucu

Grip Olmaktan Korunmak İçin Öneriler

Özellikle mevsim geçişlerinde grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara daha yatkın oluyoruz. Grip olmaktan korunmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için aşağıdaki önerilere bir göz atın...

Probiyotikler

Bağırsaklarda bulunan yer alan ve yararlı bakteriler olarak bildiğimiz probiyotikler bağırsak florasını desteklemekte ve buna sayede vücudu hastalıklara neden olan zararlı mikroorganizmalara karşı korumaktadır. Probiyotikler organik asit üreterek bağırsak pH düzeylerini uygun değerlere düşürmektedir ve bu sayede zararlı mikroorganizmalar rahatça gelişip üreyememektedir. Probiyotik özellik gösteren fermente besinler tüketilerek vücut direnci güçlendirilebilmektedir. Kefir, Ev yoğurdu, fermente lahana turşusu, elma sirkesi, tarhana günlük olarak tüketilebilecek probiyotik kaynaklarıdır.

diyet

C Vitamini

C Vitamini güçlü bir antioksidandır ve bu sebeple vücut direncinde büyük rol oynamaktadır. Organik sebzeler, meyveler ve gerektiği durumda hekim tavsiyesi ile C vitamini takviyesi kullanımı ile bağışıklık hücreleri uyarılarak grip olmakta korunmak mümkündür. Brokoli, biber çeşitleri, kırmızı lahana, portakal, greyfurt, ananas, kivi C vitamini bakımdan zengin besinlere örnektir.

Vitamin D

D vitamini eksikliğine kış aylarında daha sık rastlanmaktadır. D vitaminin aktif formu makrofaj ve lenfosit gibi pek çok bağışıklık hücresinin yapısında rol almaktadır. Birçok çalışma D vitamini yetersizliğinin artmış kronik enfeksiyon ve otoimmün hastalıklarla ilişkili olduğu yönündedir. Güneşin görülebildiği her kış günü en az 20-30 dk güneşlenilmelidir, D vitamini  değerinin düşük olduğu durumlarda mutlaka uzmana danışılmalıdır.

Çinko

Çinko bağışıklık sistemi güçlendiricidir  ve güçlü antiviral etkiye sahiptir. Kabak çekirdeği, badem, deniz mahsulleri, yumurta, serbest gezen hayvan etleri, mantar, nohut, ıspanak çinko kaynaklarıdır.

Yetersizliği yaygın görülen çinko hem diyetle az alınmakta hem de besinlerde bulunan fitik asit nedeniyle emilimi engellenmektedir. Fitik asit miktarını azaltmak amacıyla tahıllar, baklagiller, çiğ kuru yemişler yemeden önce fermente suda bekletilmelidir.

Çaylar

Adaçayı, Papatya, Zencefil, Nane gibi bitki çayları hem hastalık semptomlarını hafifletecek hem de bitkilerin antioksidan, yangı giderici ve antiviral özellikleri sayesinde tedavi sürecini hızlandıracaktır. Son olarak temiz hava almak, bol su tüketmek bu süreçte unutulan çok önemli noktalardır.

Diyetisyen Yeşim Yabancı

Form Assist Diyetisyeni