Antioksidan Nedir?
Antioksidanlar hem vücut hücreleri tarafından üretilebilen hem de besinlerle vücuda alınabilen ve canlı organizmada toksinlerin etkisiz hale gelmesini sağlayan yardımcı moleküllerdir.
Antioksidanlar mutlaka günlük olarak alınmalıdır.
Hayatın devamlılığı için sürdürmek zorunda olunan normal vücut fonksiyonları (nefes alma, fiziksel aktivite, yeme, içeme) sonucunda vücut oksidanlar/toksinler oluşturmaktadır. Zararlı alışkanlıklar (sigara vb) , çevre kirliliği, radyo dalgaları, radyasyon, stres gibi çeşitli nedenler de oluşan toksinleri daha da arttırmaktadır. Günümüz koşulları düşünüldüğünde maruziyet günden güne katlanarak artmaktadır.
Oksidanlar vücut hücrelerinin oksidasyonuna neden olmaktadır ve yaşlanma süreci, oksidasyon sonucunda oluşan bir durumdur. Oksidasyon paslanma gibi de düşünülebilir. Bununla birlikte hücrelerin hasar görmesine hatta kanserde de olduğu gibi DNA üzerinde mutasyonlara neden olarak çeşitli hastalıklara yakalanmamıza neden olurlar.
Antioksidanlar bu noktada hücrelerin yaşlanmasını önlemek için devreye girmektedirler. Hücreleri oksidanlara karşı koruyan antioksidan aktiviteye sahip yüzlerce bileşik olduğu bilinmektedir. Özellikle tıbbi bitkilerin antioksidan olarak kullanılmasını sağlayan mekanizma antioksidan aktivitesi ile sağlanmaktadır.
Vücudumuzdaki hücreler gün içinde sayısız oksidana maruz kalmaktadır bunu engellemek; yaşlanmayı, hücre ölümü ve mutasyonunu engelleyebilmek için antioksidandan zengin, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Kişisel hijyene dikkat edilmeli, sağlıklı beslenilmeli, bitki çayı ve kişiye uygun gıda takviyeleri ile gün içinde hücre hasarını engellenebilmektedir.
Yeşim Yabancı
Form Assist Diyetisyeni